YouTube vandt og borgerne tabte
EU-Parlamentet har i dag stemt om det omstridte copyright-direktiv. Direktivet blev vedtaget, men MEP Rina Ronja Kari stemte imod.
Revideringen af EU’s copyright-direktiv har længe været et hedt emne, og i dag blev direktivet vedtaget.
Direktivet udstikker de fælles regler for, hvordan copyright skal håndhæves, blandt andet når der deles materiale på nettet.
Modstand mod artikel 11 og 13
Det er særligt de to artikler 11 og 13 i copyrigth-direktivet, der har mødt modstand.
Artikel 11 drejer sig om deling af links på for eksempel sociale medier. Deling af links skal med det nye direktiv være omfattet af ophavsretten, noget som tidligere har været afprøvet i Spanien, hvor Google News endte med at blokere for deling af links, fordi lovgivningen blev for besværlig.
– Artikel 11 betyder, at du ikke kan dele et link på for eksempel Facebook uden, at Facebook har givet tilladelse. Ikke en gang en overskrift er lovlig med det nye direktiv. Vi frygter selvfølgelig, hvad det betyder for det pluralistiske mediebillede. For de små medier, der kun kan komme igennem ved at få folk til at dele og videregive deres materialer. Vi frygter, at de store medier, som vi så i Spanien, blokerer for deling af links, fordi lovgivningen bliver for svær for dem at håndtere, siger Rina Ronja Kari, der er EU-parlamentsmedlem for Folkebevægelsen mod EU.
Filtrering af musik på videoer
Den anden omstridte artikel – artikel 13 – omhandler filtrering af musik på videoer, og her er primært YouTube en af de store spillere på området.
Med det nye direktiv skal der nu filtrering på alle videoer, der lægges op. Det rykker bevisbyrden for, at indholdet er legalt væk fra YouTube og over på brugerne.
Rina Ronja Kari fortæller, at det betyder, at hvis du eksempelvis deltager i en demonstration og optager en video med musik i baggrunden, så vil det blive filtreret fra af YouTube. Filtrene kan ikke skelne mellem rigtig musik, og musik som baggrund.
– Det her handler selvfølgelig om kunstnerne. Vi forsøgte at stille nogle balancerede forslag, der bakkede kunstnerne op og gav dem bedre muligheder i aftalen. YouTube opfører sig generelt grisk og svinagtigt over for kunstnerne, som selvfølgelig skal have de penge, som de er berettiget til. Vi ved, at YouTube har pengene. Den nye aftale gør det ekstremt svært at være ny på markedet og vil på ingen måde bryde det monopol, som YouTube har, siger Rina Ronja Kari.
Folkebevægelsen mod EU stillede flere forslag, der ville balancerer direktivet bedre, men alle blev stemt ned, og derfor endte Rina Ronja Kari med at stemme imod hele direktivet.