Vigtig afstemning om bankunionen i EU-parlamentet torsdag
Når de 751 medlemmer af EU-parlamentet i denne uge mødes til plenarsamling i Strasbourg, er et af de mere kontroversielle emner på dagsordenen Bankunionens første årsrapport.
Blandt andet peger Rina Ronja Kari, MEP for Folkebevægelsen mod EU, på hele problematikken omkring Too-big-to-fail-fænomenet.
Bankunionen er en ny institution, som skal regulere banksektoren. Den blev etableret i kølvandet på den finansielle krise.
Årsrapporten gør status på, om Bankunionen lever op til sit formål.
>> LÆS OGSÅ: “Parlamentsudvalget blåstempler EU’s bankunion”
Det mener Folkebevægelsen mod EU og resten af gruppen GUE/NGL ikke, at den gør, og gruppen har derfor stillet en række ændringsforslag til årsrapporten.
Too big to fail
Blandt andet peger Rina Ronja Kari på hele problematikken omkring Too-big-to-fail-fænomenet.
EU’s bankunion blev i 2012 solgt med ideen om at beskytte skatteborgerne mod fremtidige bankpakker som dem, der blev givet i perioden 2008-2011, og som sidenhen har kastet flere medlemslande ud i en dyb offentlig gæld.
Men bankunionen gør ikke op med Too-big-to-fail problematikken, og det får Rina Ronja Kari til at pege på risikoen for en ny krise.
Draghis dobbeltrolle
Mario Draghi, Den Europæiske Centralbanks direktør, er også blevet kritiseret af Rina Ronja Kari og GUE/NGL.
Draghi skal som direktør for ECB føre tilsyn med de store banker. Men han er samtidig medlem af de store bankers magtfulde lobbyorganisation G30, og Rina Ronja Kari har derfor krævet, at han skal træde ud af G30, hvis han stadig skal være direktør for ECB.
>> LÆS OGSÅ: “Kari kræver centralbankdirektør ud af magtfuld banklobby”
Afstemningen om Bankunionens årsrapport er sat til torsdag den 10. marts 2016.