Våbenimport underminerede græsk økonomi
Når Grækenland i dag har voldsomt store problemer med sprængfarlig store statsgæld, så er den langt fra kun skabt af grækere. I mange år har våbenindustrien især i USA, Tyskland, Frankrig, Holland, Italien og Storbritannien tjent svimlende summer på en voldsomt overdimensioneret græsk våbenimport for at ruste landet imod en angivelig tyrkisk trussel.
”Man kunne mene, at med 1.300 kampvogne ”“ mere end dobbelt så mange som Storbritannien ”“ så har Grækenland mere end landet behøver. Men ingen pressede landet til at bruge så meget. Det skete på grund af opfattelsen af Tyrkiet og behovet for at matche det tyrkiske militær”, har den ledende græske forsvarsekspert Thanos Dokos forklaret til den britiske avis The Guardian.
11. april blev den tidligere socialdemokratiske forsvarsminister Akis Tsochadzopoulos (1996-2001) imidlertid anholdt og sigtet for at modtage bestikkelse for over 158 millioner kroner. Mens han var minister voksede våbenimporten også så meget, at Grækenland i 2002-2006 var verdens fjerdestørste våbenimportør ifølge fredsforskningsinstituttet SIPRI i Stockholm. Og importen fortsatte med at vokse, til den nåede op på over 60 milliarder kroner 2009, da krisen satte en dæmper på oprustningen. Da kom våbenindustrien ikke mindst i Tyskland og Frankrig i klemme, men blev reddet af EU’s lånepakker til Grækenland, så de indkøbte ubåde, missiler, kampvogne og anden isenkram kunne blive betalt.
Siden da er den faldet til ”kun” lidt over 43 milliarder kroner i 2010 og lidt over 45 milliarder i 2011, så landet må ”nøjes” med en 10. plads på listen over verdens største våbenimportører ”“ ud af op mod 200 lande.
– Det er helt vanvittigt, hvordan EU på den ene side dikterer nedskæringer efter nedskæringer i velfærden i Grækenland, men på den anden side mener, at der fortsat skal købes så meget ind til militær oprustning. Man kan ikke være i tvivl om, hvem der lige nu betaler regningen i Grækenland, og det er sørgeligt, at det skal være den græske befolkning, siger Rina Ronja Kari, som er talsperson i Folkebevægelsen mod EU.
– Det er samtidig værd at bemærke, at samtidig med at bl.a. tyskerne har lånt en masse penge til Grækenland, så har Grækenland købt ubåde mv. fra den tyske våbenindustri. De tyske vælgere er muligvis kede af lånene, men det er våbenindustrien nok ikke.