USA blander sig i eurokrisen
Ved mødet rådede amerikanerne EU til at følge en strategi lig den, som USA selv fulgte i 2008. Udover nogle monetære indgreb, foreslog USA, at EU vedtager en form for stimuluspakke, der kan kickstarte økonomien. Inden mødet med EU’s finansministre, kom Geithner med en klar udtaltelse.
– Det rigtigt skadelige er ikke bare at se splittelsen i debatten om Europas strategi, men også den fortsatte konflikt mellem landene og centralbanken (Den Europæiske Centralbank, red.). Regeringerne og centralbankerne er nødt til at få bugt med den katastrofale risiko over for markederne, sagde Geithner ifølge Reuters.
Amerikanernes forslag mødte dog ikke megen opbakning blandt EU’s finansministre. Blandt de skarpeste kritikere var finansministrene fra Sverige, Tyskland og Østrig. Østrigs finansminister, Maria Fekter, udtalte:
– Jeg fandt det ejendommeligt, at amerikanerne, selvom de har betydeligt værre fundamentale tal end euroområdet, forklarer os, hvad vi skal gøre (…), og når vi kommer med et forslag, siger de nej på stedet.
Sveriges og Tysklands finansministre kom med lignende udtalelser og gjorde det klart, at EU ikke vil løse den økonomiske og sociale krise ved hjælp af pengepolitiske indgreb.
– Geithner har ret i, at vi er nødt til at gøre fremskridt, men det står klart, at USA selv har et stort gældsproblem, og at situationen ville være bedre, hvis USA kunne vise en bæredygtig vej frem, sagde Sveriges finansminister, Anders Borg.
USA’s deltagelse ved mødet er uden fortilfælde.