Ulovlig EU-fiskeri i Vestsahara fortsætter trods protester
EU-Parlamentet har tirsdag fornyet en kontroversiel fiskeriaftale med Marokko, som omfatter kysterne ud for det ulovligt besatte Vestsahara. Dybt uretfærdigt, mener Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU.
EU’s medlemslande kan ufortrødent fortsætte med at hive fisk op af vandet ud for Vestsahara uden at give den lokale befolkning hverken medbestemmelse eller økonomisk kompensation.
Det står klart efter et flertal i EU-Parlamentet tirsdag den 12. februar besluttede at forny en stærkt omdiskuteret fiskeriaftale mellem EU og Marokko, der siden 1976 har holdt Vestsahara besat.
Beslutningen blev mødt med protester fra Folkebevægelsen mod EU og menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch.
Begge peger på tidligere domme og kendelser fra blandt andet EU-domstolen og FN, der slår fast at Marokko er en besættelsesmagt, som slet ikke har ret til at forhandle om – end sige sælge ud af – Vestsaharas naturressourcer.
Rina Ronja: Dybt uretfærdigt
– Det er dybt uretfærdigt og meget beklageligt, at EU-medlemslandene på denne måde er med til at udnytte befolkningen i Vestsahara. Man legitimerer med aftalen Marokkos ulovlige besættelse og går stik imod afgørelserne på området fra EU’s egen domstol, lyder det fra Rina Ronja Kari, EU-parlamentariker fra Folkebevægelsen Mod EU.
Human Rights Watch sendte forud for tirsdagens afstemning et brev til medlemmerne af EU-Parlamentet, hvori de udtrykte bekymring for den manglende inddragelse af repræsentanter for befolkningen i Vestsahara.
Også FN har i flere omgange fordømt Marokkos besættelse, der omfatter territorier med mange naturressourcer, og har medført fordrivelse af store dele af lokalbefolkningen.
Mens FN anerkender frihedsbevægelsen Polisario som befolkningens – kaldet sahrawi-folket – repræsentant, så har EU-medlemslandene endnu en gang valgt at ignorerer krænkelser af international ret og menneskerettigheder for i stedet at indgå en studehandel med Marokko.