Udenrigsministre: Mindre magt til medlemslande
Af Magnus Harkjær
Danmark og EU’s andre medlemslande kan vinke farvel til suverænitet i en helt frisk erklæring fra 11 europæiske udenrigsministre fra blandt andet Danmark, Tyskland, Spanien, Frankrig og Italien.
Gruppen af udenrigsministre mødtes tirsdag i Warszava i Polen til det sidste af en række møder om europas fremtid. Her blev en erklæring præsenteret med ideer for et samlet Europa.
Det underlige i erklæringen er bare, at ministrene lige fra starten gør det klart, at ikke alle er enige med hinanden, og at de enkelte landes forbehold selvfølgelig skal regnes med. De 11 udenrigsministre er simpelthen blevet enige om at være uenige.
Tidligere på året udtalte Villy Søvndal også, at han ikke var enig i alt, men nu står han alligevel som afsender på en erklæring, der har til formål at forringe demokrati og fjerne suverænitet fra Danmark. Der står nemlig ingen steder i erklæringen, hvem af ministrene der mener hvad.
Mere magt til EU
I erklæringen lyder det blandt andet fra ministrene, at der ved ændringer i traktater ikke længere skal være enstemmighed blandt medlemslandene. I stedet skal der være et superkvalificeret flertal blandt medlemsstaterne.
Helt konrket betyder det, at en ændring i en traktat ikke længere skal godkendes af alle lande. Selvom Danmark ikke vil være med til en ændring, kan landet altså tvinges til det, hvis bare der er et stort nok flertal for det i andre lande.
Nye superledere skal bestemme i Europa
Et andet mål i erklæringen er at lade EU’s formelle udenrigsminister blive mere magtfuld. Posten, der i øjeblikket besiddes af britiske Catherine Ashton, skal ifølge erklæringen have magt over to såkaldte ‘junior-kommissærer’ for naboskab og udvikling, ligesom udenrigsministeren skal have ansvar for at lave en fælles forsvarspolitik designet til at skabe en europæisk hær.
Erklæringen fra de 11 ministre peger også på, at Europa og EU skal have en præsident, som er valgt af befolkingerne i alle medlemslande.
Endelig vil erklæringen give EU-Parlamentet rettighed til at fremstille forslag til EU-lovgivning. I dag kan disse kun komme fra EU-Kommissionen.
Folkebevægelsen mod EU vil gerne høre, præcist hvad den danske udenrigsminister støtter i erklæringen, men ministeriet har fortsat ikke svaret på vores spørgsmål.
Læs den samlede erklæring fra de 11 udenrigsministre her.
http://www.msz.gov.pl/files/docs/komunikaty/20120918RAPORT/report.pdf