fbpx Skip to content

Tyske delstater i oprør mod EU-Domstolen

EUFAGLIGT.DK: [uddrag] EU-domstolens dom i den såkaldte ”Rüffertsag” har ikke fået de tyske delstater til at opgive kampen mod social dumping.
Kun tre tyske delstater har opgivet krav til offentlige leverandører om at følge gældende lønvilkår, mens 10 af de 16 delstater i år har indført eller varslet lovgivning på området. Det viser en ny undersøgelse fra forskningsinstituttet Hans-Böckler-Stiftung i Düsseldorf.
– Det er tydeligt, at de fleste nu er kommet sig efter Rüffert-chokket, siger Thorsten Schulten, forsker ved stiftelsens økonomiske og socialvidenskabelige institut, WSI.
Rüffert-chokket henviser til EU-domstolens dom over delstaten Niedersachsen, som i 2008 blev dømt for at krænke retten til fri bevægelighed for tjenesteydelser. Delstaten måtte ikke stille krav til entreprenøren om at følge de lokale overenskomster.
Dommen fik delstater, som var på vej med lignende lovgivning til at lægge forslagene på is, og i tre af delstaterne har man ophævet lovgivningen, som konsekvens af dommen.

Comeback til ok-løn
Men nu er delstaterne på vej med et comeback for kravet om overenskomstmæssig løn eller i det mindste et krav om at følge den lovfæstede mindsteløn i de stater, hvor de findes, mener Thorsten Schulten.
Målet er at sikre sig mod social dumping, og delstaterne forsøger at gå forskellige veje for at komme ud af den spændetrøje, som EU-dommen har sat dem i, viser rapporten.
Fire af forbundsstaterne, Berlin, Bremen, Hamburg og Niedersachsen, har allerede indført en lov med krav om at følge overenskomsten ved udbud, delstatspolitikerne mener, at loven er udformet, så den ikke strider mod EU-retten.

(…)

Læs det hele hos Fagbevægelsen mod Unionen – klik her!

Back To Top