Tysk og britisk nej til EU-skat
Mandag morgen fortalte Financial Times Deutchland, at EUs budgetkommissær Janusz Lewandowski vil have indført direkte EU-skat. Hans forslag modtages indtil videre pænt i Østrig, hvor en talsmand for finansminister Josef Pröll udtaler, at vi ser positivt på Lewandowskis melding”. Men i Tyskland og Storbritannien ser man knapt så positivt på forslaget.
En talsmand for den tyske forbundsregerings finansministerie i Berlin påpeger en EU-skat vil være et brud koalitionsaftalen mellem CDU og FDP, som udtrykkeligt afviser en EU-skat. “Intet har ændret sig” på denne position, siger talsmanden og fastslår i britisk Financial Times: “Vi vil afvise en EU-skat og EU-indblanding i nationnal beskatning”.
”Retten til beskatning er alene forbundet med medlemsstaterne”, siger Europaminister i delstaten Baden-Württemberg Wolfgang Reinhart fra CDU, mens FDP’s finansekspert Frank Schäffler kalder forslaget for en glidebane. Næstformanden for SPD’s parlamentsgruppe Joachim Poss bakker regeringen op og kan ikke se noget behov for en EU-skat, fortæller Financial Times Deutchland.
”Regeringen er imod, at direkte skatter skal finansiere EU’s budget, siger skatteminister James Sassoon i London, hvor man vil blokere for planerne. ”Storbritannien mener, at beskatning er et anliggende som medlemsstaterne fastsætter på nationalt plan og vil have en vetoret over eventuelle planer om sådanne skatter.”
”Kommissionen synes at mene, at på grund af det hårde økonomiske klima, vil de nationale regeringer være opsat på at lade Bruxelles indsamle penge til EU-budgettet direkte i stedet for at overdrage det fra de nationale budgetter. Men hvad med de almindelige borgere, som vil være tvunget til at betale? Indførelse af en EU-skat ville være et ubetinget skridt i retning et føderalt Europa, som befolkningen har sagt igen og igen, at den ikke ønsker”, citeres den britiske tænketank Open Europe for at sige i avisen Telegraph.