Tysk dom er tvetydig
Sagsanlægget, som forfatningsdomstolen skulle tage stilling til, drejede sig om, hvorvidt den tyske regering havde brudt reglerne ved – uden om parlamentet – at give store bidrag til EU’s redningspakker. Med dagens dom slår domstolen dog fast, at det ikke var tilfældet. Angela Merkel betragter dommen som en sejr og lægger i en udtalelse vægt på vigtigheden af euroens overlevelse: “Hvis euroen kollapser, kollapser Europa”.
Alligevel kan det vise sig at være for tidligt at glæde sig over dagens dom. For selvom dommen slår fast, at der ikke er begået nogen ulovligheder, siger domstolen samtidig, at parlamentet fremover skal inddrages i højere grad ved lignende redningspakker. “Sådanne udbetalinger skal ikke ske per automatik,” udtaler domstolens præsident Andreas Voßkuhle. Denne udtalelse kan vise sig at blive aktuel, hvis behovet for nye hjælpepakker skulle opstå. I så fald er det ikke sikkert, den tyske regering igen vil kunne omgå parlamentet, når finansieringen af hjælpepakkerne skal på plads.
I øjeblikket nævner iagttagere, at de næste lande, som kan få brug for hjælpepakker, blandt andre er Spanien og Italien, mens også Grækenland kan vise sig at få brug for en tredje hjælpepakke.
Oskar Lund Rasmussen