Troika-konsulenter anklages for ufint spil
Firmanavne som Alvarez & Marsal, BlackRock, Oliver Wyman eller Pimco siger måske ikke den gennemsnitlige europæer meget. Men finansielle konsulentbureauer som disse har spillet en helt central rolle i alle EU’s redningspakker i Grækenland, Cypern, Spanien, Portugal og Irland.Her er de med til at vurdere, hvor mange midler stater eller banker skal tildeles for at undgå krak.
Den såkaldte troika, som består af den Europæiske Centralbank, EU-Kommissionen og den Internationale Valutafond, har gjort rigelig brug af firmaernes “uafhængige” ekspertise. Det er netop virksomhedernes uafhængighed, eller mangel på samme, som er blevet betvivlet i en række tilfælde.
Virksomhederne hyres ofte på trods af interessekonflikter, som opstår fordi de er kædet sammen med private investeringsfonde. Konsulentbureauerne hyrer også underleverandører, hvilket har medført yderligere spørgsmål til, hvem der har adgang til insider-viden og hvordan de bruger den. Ud over lokale advokatvirksomheder, tæller underleverandørerne stort set altid mindst ét af de fire store revisionsfirmaer: Deloitte, Ernst & Young, KPMG eller PricewaterhouseCoopers.
Dette resulterer i en “gylden cirkel” af store firmaer, som reelt set har monopol på at håndtere EU’s økonomiske redningsprogrammer. I mange tilfælde er de opgaver som konsulentfirmaerne løser ikke blevet udbudt offentligt. Denne mangel på gennemsigtighed er blevet mødt med undren af journalister, som forsøger at kortlægge troikaens arbejde.
Adskillige sager som involverer troikaen og dens konsulenter er i øjeblikket ved at udfolde sig. Konsulentvirksomhederne har været ramt af skandaler på Cypern, samt i Spanien og Irland. Det anslås at skatteyderne i de kriseramte EU-lande har måttet lægge omkring 80 millioner euro til side til de store firmaer, mens troika-programmerne har stået på.