Topmøde afgør EU’s fremtid
– Der er ingen tvivl om, at EU inden for et år er noget helt andet end for et halvt år siden, siger Søren Søndergaard fra Folkebevægelsen til Kristeligt Dagblad.
Det synspunkt får opbakning af professor i statskundskab, Peter Nedergaard:
– Det er knald eller fald. Enten ender det her med mere føderation, eller også ender det med en degeneration, siger Peter Nedergaard til Kristeligt Dagblad.
De to store spørgsmål, der er til forhandling ved mødet, er dels en udvidelse EU’s redningsfond, EFSF, og dels en eventuel traktatændring. Ved sidste topmøde i oktober besluttede EU’s regeringsledere at udvide EFSF til 1000 milliarder euro. Det er dog ikke sket, og man skal derfor diskutere, hvordan man får de 1000 milliarder euro på plads. Der bliver med al sandsynlighed brug for hjælp udefra. Blandt andre Kina, USA og Den Internationale Valutafond, IMF, er på tale. IMF er dog tvivlsom.
I forhold til traktatslagsmålet går det i øjeblikket på, hvordan man skal gennemføre en traktat. EU’s præsident, Herman Van Rompuy, vurderer i en ny rapport, at EU kan nøjes med at ændre nogle protokoller og dermed undgå en egentlig traktatændring. Men det er Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, imod. Hun kræver en rigtig traktatændring, som ideelt set skal omfatte alle 27 EU-medlemslande.
Indholdet af traktaten ligger endnu ikke fast, men de fleste EU-ledere er enige om, at øget økonomisk integration og kontrol med landenes finanspolitikker er målet.
Det er dog – som citatet af Peter Nedergaard antyder – ikke givet på forhånd, at topmødet ender i en succes for EU. Blandt andre Storbritannien er ikke begejstrede for udsigten til mere økonomisk styring, og hvis traktatændringen medfører folkeafstemninger i medlemslandene, er det langt fra sikkert, at de vil møde opbakning der.