Toldkontrol vedtaget i Folketinget
Regeringen, DF og kristendemokraten Per Ørum Jørgensen fik i dag deres aftale om toldkontrol ved de danske grænser vedtaget i Folketinget. Fra på tirsdag vil der derfor stå 50 flere toldere ved grænserne og i 2014 skal nye vejbaneanlæg tages i brug for at indføre en permanent grænsekontrol. Oppositionen har meddelt, at aftalen vil blive ophævet, hvis de vinder et folketingsvalg.
Der er imidlertid endnu uklart om EU-Kommissionen vil acceptere beslutningen, som tegner til at være på kant med Schengen og kommissionens krav. Kommissionsformand José Manuel Barroso har bl.a. udtalt: ” Lad mig fastslå helt klart, at kommissionen ikke vil acceptere nogen som helst forsøg på at underminere principperne i Schengen”. Og godt nok har EU’s kommissær for interne anliggender, Cecilia Malmström, udtalt tillid til, at aftalen vil være i overensstemmelse med kommissionens krav, når den føres ud i livet. Men samtidigt har hun fastslået, at det er den ikke endnu.
Overordnet mener Folkebevægelsen mod EU, at EU ikke skal blande sig i spørgsmålet om toldkontrollen, og at Danmark skal bryde ud af Schengen-samarbejdet. Men Folkebevægelsen EU-parlamentariker Søren Søndergaard tvivler på hvor stor betydning aftalen om toldkontrol har.
– Om der skal være en skærpet toldkontrol ved de danske grænser skal efter min mening ikke afgøres af EU. Det skal alene afgøres af, om det giver positive resultater i bekæmpelsen af den grænseoverskridende kriminalitet i forhold til de gener, som det måtte betyde for almindelige borgere i form af øget kontrol og eventuel ventetid ved krydsning af grænsen, skrev Søren Søndergaard i sin blog i midten af maj og fortsatte:
– Selv er jeg skeptisk. Men nu er der jo en oplagt lejlighed til at få det afprøvet. Derfor vil jeg opfordre folketinget til at vedtage, at der f.eks. efter to år bliver gennemført en uafhængig evaluering af, hvad den øgede toldkontrol konkret har haft af positive og negative virkninger.
Læs Sørens blog ”“ klik her!