fbpx Skip to content

Thorning-Schmidt sagde ja til traktaten

EUs regeringsledere – de fleste af dem – fik i går den nye euro-traktat på plads på et ekstraordinært EU-topmøde i Bruxelles. Ud af EUs 27 medlemslande sagde kun to landes regeringsledere fra: Den britiske og den tjekkiske.

Den danske statsminister – og fungerende EU-formand – Helle Thorning-Schmidt sagde ja og finder ingen grund til folkeafstemning om det.
“Jeg lægger vægt på, at det er vigtigt for Danmark, for danskerne og for dansk økonomi, at vi signalerer til omverdenen, at vi har den samme disciplin om vores budget, som gælder i andre lande”, sagde hun i Bruxelles.

Den nye traktat handler om strammere central styring af den økonomiske politik i landene af i den økonomisk-monetære union. Den strammer bl.a. kravene til landene f.eks. ved at kræve, at et land højst må have et strukturelt budgetunderskud på 0,5 pct. Den kræver en dansk budgetlov, som EU-domstolen kan kræve ændret. Det tegner til, at den kan betyde økonomiske sanktioner for Danmark, hvis vi ikke følger retningslinierne fra Bruxelles. Den traktatfæster EUs krav om, at Kommissionen skal have udkast til finansloven til godkendelse flere måneder inden Folketinget plejer at begynde behandlingen af den. Og den giver økonomiminister Margrethe Vestager den plads ved euro-topmøder, som hun så gerne ville have.

Men den er angiveligt ikke i strid med den danske euro-undtagelse omkring den tredie fase i den økonomisk-monetære union og betyder ikke afgivelse af suverænitet. I følge regeringen vel at mærke. Og derfor ser den ingen grund til folkeafstemning.

Folkebevægelsen har en anden opfattelse og har søsat en underskriftsinddsamling på kravet om traktatafstemning, hvilket en lang række andre organisationer også kræver.


Læs mere, skriv under
og hjælp med at samle underskrifter – klik her!

Back To Top