Tak til aktivister og frivillige: Kampen mod EU fortsætter
– Der er stadig brug for en vagthund overfor medier, EU og politikerne, mener formand for Folkebevægelsen mod EU, Susanna Dyre-Greensite. Trods nederlag for nej-siden glæder hun sig over det store engagement fra frivillige over hele landet.
Selvom resultatet ikke blev som ønsket, så kan EU-modstandere og -kritikere klappe sig selv og hinanden på skulderen efter en flot indsats i valgkamp imod afskaffelse af det danske forsvarsforbehold.
Mange helt almindelige mennesker har over hele landet vist enormt engagement i kampen for vores folkestyret, dansk selvstændighed og saglighed i debatten om Danmarks forhold til EU.
Det mener formanden for Folkebevægelsen mod EU, Susanna Dyre-Greensite.
Og hun håber nu, at denne energi kan opretholdes, og bruges fremadrettet til at holde et vågent øje med EU’s fortsatte udemokratiske tendenser og militær-politiske vokseværk.
– Jeg havde selvfølgelig helst set et andet resultat. Alligevel mener jeg, at vi kan være stolte over, at så mange mennesker har knoklet for at fremføre saglige argumenter og synspunkter, som ellers ikke ville have fundet vej til offentligheden, slår Susanna Dyre-Greensite fast.
Militærfaglig opbakning fra udlandet
De frivillige fra Folkebevægelsens lokalkomiteer og hjælpsomme aktivister hang hundredvis af valgplakater op, delte tusinder af løbesedler og aviser ud, samt producerede på egen hånd utallige korte og lange læserbreve og debatindlæg.
Indsatsen fik en ekstra energi-indsprøjtning, da Folkebevægelsen mod EU den 22. april fejrede 50-års jubilæum. Her strømmede det ind med økonomisk og moralsk støtte fra ind- og udland.
Det gav mulighed for at styrke landssekretariatet og bringe nej-budskabet endnu længere ud i form af annoncer i lokale- og landsdækkende aviser, både online og på print, på sociale medier samt i radiospots.
Et andet lyspunkt var besøget af tre militærfaglige eksperter fra Veterans for Britain, som kom hele vejen fra Storbritannien for at støtte op om kampagnen for et nej til afskaffelse af forsvarsforbeholdet.
Det blev blandt andet markeret med et velbesøgt debat- og informationsmøde i Indre By Kulturhus lørdag den 28. maj, hvor EU’s militære ambitioner fik et kritisk eftersyn.
Ensidighed i medierne
Fra første dag siden valget blev udskrevet har EU-modstanderne oplevet, at kæmpe en kamp på mange fronter. Og på en spilleplade, der var både ulige og præget af store huller.
Mediernes ledere og de eksperter, som fik taletid, har over en bred kam været på linje med partierne i Folketinget om at anbefale et ”ja” til afskaffelse af Danmarks forbehold på forsvarsområdet.
– Der har været en skævvridning i mediedækningen. Det betød, at ja- og nej-siden ikke fik tildelt lige meget taletid, selvom store dele af befolkningen var i tvivl igennem hele valgkampen, lyder kritikken fra Susanna Dyre-Greensite.
Hun peger også på, at afstemningen virkede så dårligt planlagt og gennemført, at det nærmer sig et demokratisk problem. Derfor brugte Folkebevægelsen mod EU også en del af valgkampen på at gøre opmærksom på fejl og mangler i processen.
– Først var der problemet med stemmesedlen, som hverken nævnte EU eller forbehold. Så åbnede man for afgivelse af brevstemmer inden lovforslaget overhovedet var vedtaget. Dernæst kunne vi konstatere, at DR vildledte vælgerne i deres valgtest, ligesom repræsentanter for nej-siden blev ignoreret i de store tv-debatter, siger Susanna Dyre-Greensite.
Hun gør desuden opmærksom på, at nej-sigere helt bevidst blev fravalgt, da Udenrigsministeriet skulle indhentet høringssvar fra civilsamfundet omkring det lovforslaget, der skulle stemmes om.
Brug for vagthund
Både den store opbakning fra frivillige i ind- og udland samt de store udfordringer med mediernes slagside er en erfaring, som Folkebevægelsen mod EU vil tage med videre.
– Jeg synes, at den vigtigste lektie fra valgkampen er, at der virkelig er brug for konstruktive og saglige EU-kritikere og modstandere til at holde medierne og politikerne i ørerne. Her er en stor opgave, også fremadrettet, mener Susanna Dyre-Greensite.
Derfor retter hun allerede nu blikket mod det næste store slag. Det gælder om at samle vælgererklæringer, så Folkebevægelsen mod EU kan stille op til Europa Parlamentsvalget i 2024.
– Vi vil være en vagthund i EU-parlamentet, så vigtige informationer om hvad der virkelig foregår i EU kommer frem i lyset. De mange EU-kritiske vælgere, som ellers ikke bliver hørt, skal have en stemme og et talerør. Vil vil kæmpe videre for at bringe magten tættere på borgerne, siger Susanna Dyre-Greensite.