Svensk træskopris-vinder i parlamentet
Valget til EU-parlamentet gav også fremgangt til EU-kritiske kræfter i Sverige. Og langt fra kun til det højreekstreme Sverigedemokraterna, som fik to mandater.
Grønne euromodstandere fordoblet
Miljöpartiet De Grönne ”“ som er euromodstandere og ønsker magt tilbage fra EU – fik markant fremgang fra 10,8 pct, i 2009 til 15,3 pct. i år. Det blev i først omgang opgjort til at give tre mandater. Men umiddelbart før weekenden blev fintællingen af stemmer færdig og viste, at partiet fik et mandat til, som blev taget fra Socialdemokraterna. Det fjerde grønne mandat går ti Max Andersson, som fik 6.822 personlige stemmer.
”Det er med en hårsbredde, at Miljöåpartiet vinder dette mandat. Der er mange miljöpartister som har arbejdet meget hårdt gennem valgkampen. Og det føles fantastisk, at det frem hele vejen”, siger han til Aftonbladet.
”Jeg vil gerne sidde i parlamentets miljøudvalg og fokusere på klimaspørgsmål. Jeg vil også gerne udfylde Piratpartiets tomme sko arbejde for en bedre it-politik, så folk ikke bliver udspioneret. Og så vil jeg meget gerne arbejde for, at magten tages tilbage fra EU.”
Max Andersersson fik i 2010 den internationale træskopris på Folkebevægelsen mod EU’s landsmøde i Århus for hans indsats mod euroen og EU. Han har været talsperson for Unga mot EU, der var ungdomsorganisation for Folkebevægelsens svenske søsterorganisation Folkrörelsen Nej till EU. Og han har været været en af de mest konsekvente EU-modstandere i Miljöpartiet.
I 2009 udgav han bogen ”Imperiet ”“ en studiebok om Europeiska Unionen”. For som han skriver i bogens forord: ”De flesta människor är kapabla till att ta ställning till om vi ska låta beslut fattas demokratiskt eller icke-demokratiskt, till om Sverige ska eller inte ska kunna behålla kollektivavtalen, till om vi ska ha en flyktingpolitik som baserar sig på solidaritet eller på EU:s stängda gränser”.
V bliver, pirater ryger ud og feminister ind
Vänsterpartiet ”“ som både SF og Enhedslisten i Danmark har forbindelse til ”“ gik 0,6 pct. frem fra 5,6 pct. af stemmerne i 2009 til 6,3 pct. i år. Det gav desværre ikke flere mandater, så partiet har således kun et medlem af parlamentet og parlamentsgruppen GUE/NGL, som Folkebevægelsen mod EU er tilknyttet. Det besættes af Malin Björk. Vänsterpartiet er imod euroen og EU, selvom der har været diskussioner i partiet om det sidste.
Piratpartiet ”“ som er euromodstandere og især har arbejdet kritisk med EU’s it-politik og dataovervågning ”“ gik tilbage fra 7,1 pct. i 2009 til 2,2 pct. i år. Det kostede dem deres to mandater i parlamentet.
Til gengæld gik Feministisk Initativ frem fra 2,2 pct. i 2009 til 5,1 pct. i år. Det gav et mandat til Soraya Post. De har en pragmatisk tilgang til EU, men er dog klart EU-kritiske på mange områder.
Junilistan, som røg ud af parlamentet i 2009, forsøgte igen i år at opstille, men med mindre succes. De gik fra 3,6 pct. i 2009 til 0,3 pct. i år. De er tværpolitiske euromodstandere, men tilhængere af EU.
Læs mere hos bl.a.:
De svenske valgmyndigheder ”“ klik her!
Aftonbladet ”“ klik her! http://www.aftonbladet.se/nyheter/18975433.ab
Læs Max Anderssons bog om EU ”“ klik her!