Stop social dumping på vinger!
Rina Ronja Kari afholdt torsdag en høring i EU-parlamentet om lavprisflyselskaber. Her deltog eksperter og fagforeninger fra hele Europa, som kom for at dele erfaringer med lavprisflyselskaber.
Lavprisflyselskaberne er kommet under heftig debat de seneste år. Årsagen er, at flyselskabernes forretningsmodeller lægger stort pres på flypersonalet både ‘under og over vingerne’. Arbejdet har ofte store sociale og finansielle omkostninger for de ansatte, der bliver ansat på prekære kontrakter. Her bliver piloter og andre ansatte lejet ud fra vikarbureauer oftest på tidsbegrænsede kontrakter til ukendte arbejdspladser og ukendt arbejdstider.
– Lavprisflyselskabernes forretningsmodel er skadelig i kampen mod social dumping. De er med til at underminere løn- og overenskomstforhold. De snyder statskassen for massive beløb. Det må og skal der sættes en stopper for.
– EU-kommissionen har en sortliste over flyselskaber, der er for farlige at flyve med i EU. Jeg mener, at denne liste bør udvides og inkludere flyselskaber, som er med til at skabe social dumping på området. Alternativt kunne flyselskaber, der dømmes i denne sag, komme på en sortliste over virksomheder, der snyder. Derefter kan forbrugeren tage stilling til, om de vil flyve med selskaber, der løndumper.
– Social dumping er et af de største problemer, vi står med i dag. Det er for dårligt, at vi ikke har holdbare internationale regler, der kan bekæmpe lavprisflyselskabernes farlige forretningsmodel.
– Lavprisflyselskaberne udnytter huller i skattesystemet til at undgå at betale skat. Vi har brug for at holdbar løsninger på disse skattely – noget som EU egenhændigt ikke kan gøre.
Kari understreger, at hun i næste periode vil arbejde for at bekæmpe social dumping.
– Jeg vil arbejde stenhårdt, for at vi kan komme dette problem til livs, så vi som passagerer og ansatte kan føle os sikre og med god samvittighed rejse ud.
Interview: https://www.youtube.com/watch?v=uAAArmyNEnA&feature=youtu.be
For mere info, kontakt:
MEP Rina Ronja Kari, Folkebevægelsen mod EU, +45 26 70 18 16