fbpx Skip to content

Stop – også den politiske – voldtægt af kvinder!

Bragt i Lokalavisen Vanløse Posten 7. oktober 2010

I uge 37 skrev EU-parlamentariker Britta Thomsen (S) her i lokal@viserne at kræft er “et område, hvor alle europæiske lande kan have glæde af at samarbejde”. Det er vi enige i. Derfor finder vi det i Folkebevægelsen mod EU ulykkeligt, at Britta modsiger sig selv ved at tale for “at alle kvinder i EU får ret til screening for brystkræft” ”“ som om at klubben EU er kontinentet Europa.

Vil man absolut fokusere stift på Europa, vil vi venligst minde om at 21 europæiske lande står uden for EU. Hvad med disse landes kvinder?
Tallet 21 har vi hentet ud af Danmarks Statistiks publikation ‘Udenrigshandel ”“ Varer og tjenester 2007’ side 334. Publikationen medtager endda ikke Georgien, Armenien, Aserbajdsjan, Monaco, Kasakhstan (og Grønland).

Vi vil gerne pointere, at alle 27 EU-lande samt 20 andre europæiske lande er medlemmer af Europarådet der allerede har et internationalt samarbejde om sundhed. Retten til sundhedsbeskyttelse er en del af Europarådets Sociale Charter, og jævnligt samarbejder man i Europarådet konkret om bestemte sygdomsområder. Det er sørgeligt, at Britta ikke skuer ud over den Union, hun får sin store hyre fra. Politikerne bør hellere satse på Europarådet og hjælpe kvinder gennem positiv overbevisning i stedet for tvungen EU-ensretning.

Faktisk vil det være problematisk for EU-landenes kvinder at satse på EU, for i det seneste halvår er EU-systemet med Kommissionen i spidsen for alvor begyndt at presse på for nedskæringer i landenes offentlige budgetter som “løsning” på finanskrisen (der blandt andet er skabt af EU’s økonomiske rådgivere). Brystkræft-screeningen på private sygehuse lever imidlertid absolut ikke altid op til kvaliteten i det offentlige, hvilket medierne belyste herhjemme så sent som forrige uge i sagen om Hamlet-hospitalet der trods screening ikke havde opdaget brystkræft hos en række kvinder.

Britta fremhæver at EU har “investeret 23 millioner kroner i at udvikle en særlig arbejdsstation, der kan knytte forskellige teknologier sammen med patientoplysninger, og dermed give en tidligere og bedre diagnosticering af brystkræft.” Det lyder hæderligt, vi skal bare huske på at hver gang man hører at EU har givet penge til dét eller dét, er det vores egne penge der blot har været nede at runde en (dyr) administration i Bruxelles. Der er intet, ud over politisk vilje, til hinder for at anvende Europarådet og FN i stedet.

Senest har Britta i talrige medier fremhævet et nyt EU-forslag der skal sikre at mænd kan straffes hvis de køber sex af kvinder som manden ved er offer for menneskehandel. Britta påstår så at Danmark vil blive et fristed for slavesex fordi Danmark står uden for EU’s retssamarbejde. Det er noget vås. Ingen forbyder Danmark at kopiere en EU-lov. Vi kan bare ikke give den en EU-signatur.

For det andet er sex med kvinder, som sexkunden ved er blevet handlet, faktisk allerede strafbart i Danmark(!). Justitsminister Lene Espersen har for et par år siden bekræftet over for jurist og folketingsmedlem for Enhedslisten, Line Barfod, at det regnes som voldtægt. Det er der bare ikke mange der ved fordi der ikke er en særlig paragraf om det. Derfor har Enhedslisten i foråret fået vedtaget et beslutningsforslag i Folketinget om, at der skal indsættes en særlig paragraf om, at det skal give højere straf, hvis den voldtagne er offer for menneskehandel. Det ser Straffelovrådet på nu, og så er det ren ekspedition at få det endeligt vedtaget.

Også i denne sag er EU direkte skadelig: Politiken.dk bragte 19. juli 2008 artiklen ‘Ã…bne grænser letter kvindehandel’ der fortalte, at dansk politi kritiserer EU’s Schengen-system for at menneskehandel overhovedet kan finde sted.


Støt Brysterne er Kræftens Bekæmpelses kampagne med det primære formål med kampagnen er at indsamle penge til Kræftens Bekæmpelses arbejde med brystkræft, men også at sætte fokus på og skabe opmærksomhed om en sygdom, som hver dag rammer 11 danske kvinder.

Læs mere og støt sagen – klik her!



Back To Top