Socialdemokratisk ordfører i EU-Parlamentet anbefaler nej til CETA
EU-Parlamentets Udvalg for Beskæftigelse og Sociale Anliggender (EMPL) anbefaler i et udkast, at EU-Parlamentet afviser CETA-handelsaftalen mellem EU og Canada. Rina Ronja Kari kalder det et ”stort skridt i den rigtige retning” for at afvise CETA.
Udkastet fra Udvalget for Beskæftigelse og Sociale Anliggender kommer fra den bulgarske socialdemokrat, Georgi Pirinski, som er udpeget til ordfører (rapporteur) på CETA-aftalen for EU-parlamentets arbejdsmarkedsudvalg.
”Der er en klar ulighed mellem niveauet af beskyttelse som tildeles investorer, og det som tildeles arbejdstagernes interesser og rettigheder,” lyder det i udkastet.
Investorer med privilegeret status
Det er især den kontroversielle investor-til-stat tvistbilæggelses mekanisme (ICS), som bliver kritiseret af Pirinski.
”Den privilegerede status som tildeles investorer med ICS systemet står i skarp kontrast til de konsultationsmekanismer, som skal sikre arbejdstagernes interesser og rettigheder,” siger Georgi Pirinski.
Voldgiftsmekanismen ICS vil betyde, at internationale virksomheder kan sagsøge stater i EU, hvis de eksempelvis indfører nye miljølove, som kan medføre nedsat indtjening for virksomhederne. Men ifølge CETA-aftalen vil søgsmålene kunne ske uden om de enkelte landes retsvæsen, men i stedet finde sted ved overnationale domstole.
Stort skridt i rigtig retning
Folkebevægelsen mod EU’s medlem af EU-Parlamentet, Rina Ronja Kari, som er medlem af beskæftigelsesudvalget for GUE/NGL gruppen, jubler over udkastet:
”CETA vil medføre alvorlige indgreb i vores demokrati. Så dette er en virkelig god nyhed for alle os, som er modstandere af CETA-aftalens meget bekymrende konsekvenser vedrørende miljø og arbejdsrettigheder. Socialdemokraterne i EU-Parlamentet er normalt ikke særligt progressive i den her slags sager, så det er ekstra glædeligt, at de er kommet på banen, og begynder at tage almindelige borgeres parti,” udtaler Rina Rona Kari.
Udkastet skal vedtages som ‘holdning’ af arbejdsmarkedsudvalget i starten af december. Efter holdningen er blevet vedtaget skal den behandles af EU-parlamentets handelsudvalg, som skal udforme EU-Parlamentets endelige godkendelse af CETA aftalen.
”Der er endnu lang vej til, at EU-parlamentet afviser CETA, men dette er afgjort et stort skridt i den rigtige retning. Samtidig er det meget vigtigt, at borgeren i Danmark og de andre EU-lande fortsat lægger stærkt pres på de folkevalgte politikere i både EU-parlamentet og i de enkelte landes parlamenter. Vi kan stadig nå at afvise CETA,” siger Rina Ronja Kari.