Skivekomite kræver afstemning om bankunion
På årsmødet i Folkebevægelsen mod EU i Skive lørdag den 9. marts var der bred enighed om, at konsekvensen af Bankunionen griber så afgørende ind i euroforbeholdet, at det bør udløse en folkeafstemning.
– Det nationale kompromis med blandt andet en undtagelse af euroen blev indgået mellem syv partier, efter et flertal stemte nej til Maastricht-traktaten ved en folkeafstemning den 2. juni 1992. Kompromisset blev sendt til folkeafstemning den 18. maj 1993. Hermed indgik det danske Folketing og det danske folk en bindende kontrakt, som kun kan ændres ved en folkeafstemning. Derfor stemte vi i 2000 om Euroen, og som bekendt blev det et rungende nej til en fælles mønt. Situationen
med en bankunion, er en direkte parallel, udtaler Åge Staun som er bestyrelsesmedlem og medlem af landsledelsen i Folkebevægelsen mod EU
Det nationale kompromis kan genfindes i EU-traktaten i form af en protokol, som slår fast at Danmark ikke deltager i: ”Ordningen med en fælles valuta” og videre at ”Danmark ikke er bundet af regler vedrørende økonomisk politik, som kan gælde for medlemsstater, der deltager i tredje fase”.
– Vi havde på årsmødet besøg af højskolelærer og forfatter Bjørn Bennike, som tidligt op til Maastricht-afstemningen slog fast, at det var og er de fire områder, herunder euroen, hvor Danmark har undtagelser, som er helt afgørende for et lands suverænitet, siger Åge Staun og tilføjer:
– Med dansk deltagelse i en bankunion, vil vi afgive så stor en del af vores suverænitet over vores bankvæsen, at det helt klart, er i strid med det nationale kompromis. Det skyldes, at centralbanken i Frankfurt kan bestemme karakteren af den Danske udlånspolitik. Eksempelvis om vi skal kunne bevare vores billige huslån.
– Dansk deltagelse i bankunionen, vil være det største skridt imod mere magt til EU, siden Fællesmarkedet blev omdannet til Den Europæiske Union i 1992. Der er derfor bydende nødvendig, med en bred og åben debat i Danmark. Det haster, siger Åge Staun.