Salmonella dræber ”“ kræv kyllinge-undtagelse nu!
EU’s fødevaremyndighed EFSA har netop meddelt, at danske slagtekyllinger er helt salmonella-fri. 0,0 pct. af de danske kyllinger havde salmonella, mens gennemsnittet i EU er på 15,6 pct.
Den danske fjerkræsindustri er således de bedste i EU til at bekæmpe de helbreds- og i mange tilfælde livsfarlige salmonella-bakterier. Den danske industri har været førende på området i mange år.
Efter flere års meldinger fra EFSA om, at der kun var fundet salmonella i 1-2 pct. af de danske slagtekyllinger, mens andelen var 10-20 gange højere i slagtekyllinger fra EU-lande syd for grænsen, opfordrede Folkebevægelsen mod EU i foråret 2005 regeringen til at søge om en undtagelse på området. Omkring 40 pct. af det danske forbrug er nemlig importeret. Undtagelsen overfor reglerne for det indre marked skal gøre det muligt at stoppe import af salmonella-kyllinger, sådan som Sverige og Finland har gjort i flere år.
Regeringen afviste at det var muligt. Men et spørgsmål fra Folkebevægelsen mod EU’s daværende EU-parlamentariker Ole Krarup fik EU-Kommissionen til at indrømme muligheden for at ”en medlemsstat, herunder Danmark, der opnår samme niveau for salmonellaforekomster som Finland og Sverige, kan ansøge om en tilsvarende garanti.”
Vi må afvise de æg, vi ikke importerer…
1. oktober 2007 sendte regeringen ansøgningen.
19. maj 2009 fik Danmark en delvis undtagelse, så import af salmonella-æg kan stoppes. Det er imidlertid mange år siden, at forbrugerne har kunnet finde udenlandske æg i danske kølediske, i modsætning til udenlandsk fjerkræskød, der stadig forhandles. Og det er netop de handelsinteresser, som hidtil har fået en række lande til at blokere for en fuld og mere effektiv dansk salmonella-undtagelse.
– Fødevareminister Henrik Høgh, nu må du slå i bordet i EU. Salmonella har i flere år gjort tusinder af danskere syge og i en lang række tilfælde taget livet af dem. Det er to og et halvt år siden regeringen sendte ansøgningen om en undtagelse, efter at EFSA i flere år havde konstateret, at fjerkræ fra andre EU-lande indeholder 10-20 gange mere salmonella end dansk fjerkræ. Ikke mere nøl, udtaler Søren Søndergaard, medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU.
– Det er mere end på høje tid, at folkesundheden sættes over EU’s indre markedsregler. Derfor bør regeringen og Folketinget tage forskud på salmonella-undtagelsen og indføre dansk stop for import af salmonella-inficeret fjerkræskød hellere i går end i dag.
Indtil sommeren 2006 afviste den daværende regering, at Danmark kunne få en undtagelse på området, sådan som Sverige og Finland har haft i mange år, så de kan stoppe salmonella-importen. Men Folkebevægelsens daværende EU-parlamentariker Ole Krarup fik EU-Kommissionen til at indrømme, at vi kan få det, hvis salmonella-forekomsterne var lige så lave som Sverige og Finlands.
Læs et høringssvar om salmonella-undtagelse fra en af fjerkræsindustriens brancheorganisationer DFP
Læs de seneste tal fra EUs fødevaremyndighed EFSA
-[ klik
her!->http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/zoonoses100317.htm]
– klik her!
Ønsker I yderligere oplysninger, kan I kontakte:
Søren Søndergaard, medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU, på mobiltelefon 40 45 38 49 / e-mail: soren@folkebevaegelsen.dk
Ib Roslund, informationschef for Folkebevægelsen mod EU, på mobil 20 16 65 67 / ib@folkebevaegelsen.dk
Folkebevægelsen mod EU, Tordenskjoldsgade 21, st.th., 1055 Kbh K
Læs mere på Folkebevægelsens hjemmeside ”“ www.folkebevaegelsen.dk