fbpx Skip to content

Så går det løs igen

Blogindlæg på Modkraft.dk


I morgen og overmorgen samles EU-toppen igen til endnu et topmøde. Og sørme om de ikke skal diskutere det samme, som de har gjort det sidste lange stykke tid: Euro-traktaten (eller som nogen kalder den: finanspagten).
Denne gang er de kommet så langt, så de planlægger at skrive den under. I mens vi ruster os til at se på kvinder og mænd i pæne jakkesæt, der skriver under på noget i mens de smiler stort ”“ ja, så kan vi da lige tage en status på traktaten.

Folkeafstemning eller ej
I Danmark raser diskussionen om, hvorvidt vi skal stemme om traktaten. Tilhængerne af traktaten mener bestemt ikke, at vi skal stemme ”“ nogle politikere har den frækhed at sige, at de er blevet valgt til folketinget for at træffe beslutninger, og det akter de at gøre. Til det kunne man sige, at de kunne træffe den beslutning, at de faktisk går ind for demokrati og ind for at høre på befolkningen.
I Folketinget har man allerede 1. behandlet et forslag fra Enhedslisten om, at der skal være folkeafstemning, og det var tydeligt, at det bliver der ikke flertal for sådan lige.
Men derfor giver vi da ikke op; Folkebevægelsen kæmper ”“ sammen med mange andre ”“ for at vi skal have en afstemning, og du kan stadig nå at skrive under her: https://www.folkebevaegelsen.dk/spip.php?=4405
Imens har man mere fornuft i Irland, hvor det er blevet besluttet, at den irske befolkning skal spørges (link: https://www.folkebevaegelsen.dk/spip.php?4496). Uanset hvad de stemmer kan det dog ikke stoppe hele traktaten, man har nemlig taget højde for den slags ”forhindringer”, og det er derfor indskrevet, at hvis blot 12 Euro-lande tiltræder traktaten, så gælder den.

Hvad er et underskud
Det er endnu mere deprimerende, når man så lytter på hvad politikerne siger om det egentlige indhold i traktaten. Et væsentligt element i traktaten er, at man ikke må have et strukturelt underskud på statsfinanserne på mere end 0,5% af BNP ”“ det store spørgsmål er bare; hvordan regner man lige det ud?
I debatten i folketinget i sidste uge kom det f.eks. frem, at finansministeriet og EU-kommissionen beregner det forskelligt, og på spørgsmålet om, hvad der så er den måde, som kommer til at gælde ”“ ja der svarede politikerne i øst og vest med forskellige henvisninger til, at de stoler på finansministeriet og at de forventer en fornuftig aftale”¦
Samtidig måtte vi konstatere, at justitsministeriet sagtens kunne konkludere, at der ikke er brug for en folkeafstemning ”“ på trods af at teksten på det tidspunkt ikke lå på dansk. Det tegner alt i alt et billede af, at Folketinget ikke rigtig har styr på, hvad den der Euro-traktat går ud på, men at de stadig gerne vil vedtage den ”“ og helst uden folkeafstemning.
Og dermed kan vi vende tilbage til billedet af statsministeren, der smilende sammen med sine kollegaer kan skrive endnu en traktat under, der lægger voldsomme begrænsninger på, hvordan finansloven i fremtiden kan skrues sammen ”“ med det resultat, at uanset hvilken økonomisk politik vi som befolkning måtte ønske, at der skal føres, ja så skal det være inde for nogle snævre grænser for budgetunderskud mv., og tanken om at man engang i fremtiden skulle lave en såkaldt ”kickstart” af økonomien bliver stort set gjort umuligt.

For en dybdegående analyse af indhold og betydning af Euro-traktaten, vil jeg i øvrigt anbefale dette indlæg: http://modkraft.dk/sektion/kritik-kaos//finanspagten-sparedoktrin-i-eu-og

Back To Top