fbpx Skip to content

Rina Ronja Kari: Det er tid til et opgør med EU’s Finanspagt og Budgetloven.

EU’s finanspagt er et demokratisk problem, som kan blive vanskeligt for Danmark at komme ud af.

 

EU’s finanspagt er en mellemstatslig aftale, som forpligter de lande, der er underlagt den, til en meget stram finanspolitik. Finanspagten kræver også, at kravene til en stram finanspolitik stadfæstes i national lovgivning, i Danmark er det sket via den kontroversielle Budgetlov.

Tilslutning til finanspagten er et krav til  alle de lande, der bruger euroen. I 2011 valgte den socialdemokratisk ledede regering, med Helle Thorning i spidsen, at tilslutte Danmark til finanspagten.

 

Et demokratisk problem

Budgetloven, sætter en øvre grænse for hvor mange penge staten, kommunerne og regionerne må bruge. Allerede før sin indførsel var budgetloven genstand for kritik fra eksempelvis KL og flere forskere, som mente at budgetloven ville presse kommunerne økonomisk.

Fordi Danmark er del af finanspagten, er det sværere for Folketinget og kommunerne selv at bestemme over deres økonomi. Hvis regeringen, kommunerne eller regionerne bruger flere penge end aftalt, kan det koste i form af bøder.

Jeg mener, at det er op til de folkevalgte politikere at beslutte, hvordan budgetterne lægges. Det er et problem for demokratiet, hvis man ikke kan få en ny økonomisk politik, ved at vælge nye politikere” Siger Rina Ronja Kari.

 

Fælden klapper snart

På nuværende tidspunkt er finanspagten en mellemstatslig aftale, som alle medlemmerne har indgået. Det er altså ikke en EU-lov, og et flertal i folketinget kan beslutte at melde Danmark ud.

Men det er ikke sikkert, at det bliver ved med at være sådan – Bliver finanspagten ophævet til EU-lov, så klapper fælden, og Danmark vil ikke kunne udtræde af finanspagten uden samtidig at forlade EU.

Finanspagten viser hvordan EU tænker udgifter som problematiske, og ikke som investeringer i mennesker eller velfærd.”

Siger Rina Ronja Kari, og fortsætter:

Det er tid til et opgør med budgetloven, og det første skridt er at træde ud af EU’s finanspagt”

Back To Top