Rekord-nej på årsdag for euro-afstemning
For elleve år siden, stemte danskerne nej til euroen. Den gang stemte 46,8 % ja, mens 53,2 % stemte nej. Hvis der var folkeafstemning om euroen i dag, ville resultatet sandsynligvis blive det samme, endda med endnu flere nejstemmer.
En meningsmåling foretaget af Dansk Statistik for Danske Bank viser, at euromodstanden i Danmark er rekord stor. 50,6 procent svarer, at de ville stemme nej til euroen, mens 10 % svarer, at de måske ville stemme nej. På ja-siden svarer 22,5 %, at de ville stemme ja, og 14,8 % at de ville stemme måske ja. Nej-siden fører derfor med sine 60,6 % stort over ja-sidens 37,3 % – en føring på i alt 23,3 %.
På trods af den folkelige modstand, har det danske folketing valgt af flere omgange valgt at deltage i eurosamarbejdet. Danmark har med fastkurspolitikken valgt at lægge sig op af euroen fralægge sig ansvaret for kronens kurs. Konsekvensen af fastkurspolitikken er, at Danmark har opgivet at føre pengepolitik. Desuden deltager Danmark i flere aspekter af eurosamarbejdet, senest med Folketingets vedtagelse af Europagten i marts i år.
Det tætte parløb mellem Danmark og EU gør, at Danmark på de fleste områder reelt er omfattet af eurosamarbejdet. Til det udtaler Søren Søndergaard fra Folkebevægelsen mod EU:
– Så længe vi har vores egen valuta, har vi muligheden for at vælge en anden vej. Det er i sidste ende et spørgsmål om politisk vilje. Vi er underlagt euroen på grund af fastkurspolitikken, og vi har dermed afgivet vores politiske handlefrihed. Men hvis den danske befolkning vil det – og det er der jo noget, der tyder på – så har vi muligheden for at sige fra.
Se mere hos Danske Bank – klik her!