fbpx Skip to content

Regeringen vil trodse EU-lovgivning og forbyde Roundup

Danmarks regering har taget første skridt imod et forbud af Roundup. Og dette på trods af, at et forbud mod Roundup er et direkte brud på EU-lovgivningen.

Både Tyskland, Holland og Østrig har indtil videre trodset EU-lovgivningen og forbudt Roundup, og Danmarks miljøminister Lea Wermelin vil nu gå i samme retning.

Første skridt bliver at forbyde Roundup på private arealer, selvom de største syndere er landbruget og faktisk også BaneDanmark, når det kommer til brug af Roundup.

Fra borgerforslag til Folketinget

Et borgerforslag om at forbyde Roundup er blevet støttet med mere end 50.000 underskrifter, hvilket betyder, at Folketinget skal tage stilling til det. Dette skete så i går, onsdag d. 20. november.

Især regeringens støttepartier SF og Enhedslisten har budt forslaget velkommen.

Glyphosat

Roundup indeholder det omstridte kemikalie glyphosat, som både Danmark og andre EU-medlemslande tidligere har forsøgt at forbyde, hvilket blot resulterede i, at EU-Kommissionen forlængede tilladelsen for brug af netop glyphosat med fem år.

Så sent som sidste år forsøgte Danmarks Naturfredningsforening at opnå et dansk forbud mod glyphosat, da undersøgelser viste, at glyphosat anvendt i landbrug var sivet ned i grundvandet.

Faktisk har det vist sig, at mængderne af glyphosat i grundvandet i flere af de danske kommuner overstiger grænseværdierne for, hvor stor koncentrationen må være, når det kommer ud af borgernes vandhaner.

EU tager ikke selv traktaterne alvorligt

Der er forskningsmæssig uenighed om, hvorvidt glyphosat er farlige eller ej. Nogle forskere mener at have bevis for, at glyphosat er ganske ufarligt, mens andre forskere mener at have bevis for, at det selv i små mængder er kræftfremkaldende.

I USA er der blevet tilkendt erstatninger for kræft grundet omgang med glyphosat.

At glyphosat skulle være ganske ufarligt er netop årsagen til, at EU-Kommissionen sidste år forlængede tilladelsen til anvendelse af glyphosat med yderligere fem år. EU tager dermed ikke forsigtighedsprincippet med i overvejelserne, når der tages stilling til, hvorvidt et produkt eller en kemikalie skal forbydes eller ej. Dette selvom forsigtighedsprincippet er skrevet ind i EU-traktaterne.

Forsigtighedsprincippet er et retligt princip inden for miljølovgivningen. Grundlæggende betyder princippet, at hvis der er videnskabelige indikationer om risiko for alvorlige eller uoprettelige skader, må indgreb over for eksempelvis potentielt farlige kemikalier ikke udsættes alene grundet videnskabelig usikkerhed.

Kun første skridt

Ifølge miljøminister Lea Wermelin er et forbud mod anvendelse af Roundup blot første skridt i forsøget på generelt at mindske anvendelsen af sprøjtemidler i Danmark.

Mange borgere og flere organisationer i Danmark ønsker et totalt forbud mod Roundup både på private og offentlige arealer samt i landbruget.

Præcis hvordan Danmark i første omgang kan forbyde Roundup, er man ifølge Lea Wermelin i gang med at undersøge med inspiration fra Tyskland, Holland og Østrig.

Positivt at politikerne giver EU modstand

I Folkebevægelsen mod EU synes vi, at det er yderst positivt, at der lyttes til borgerne, der i dette tilfælde ønsker et forbud mod Roundup.

Endnu engang ser vi et eksempel på, at EU er problemet og ikke løsningen, når EU står i vejen for, at politikerne kan agere efter borgernes interesser og behov. Samtidig står EU i vejen for, at borgerne kan stille politikerne til ansvar, når ikke engang politikerne kan gå modsige EU-lovgivningen.

I Folkebevægelsen mod EU er vi glade for, når de danske politikere giver EU modstand for først og fremmest at lytte til borgerne.

Klik HER og læs mere om regeringens tiltag om et forbud mod Roundup.

Kilder: Danmarks Radio, Danmarks Naturfredningsforening

Skrevet af
Ditte Marie Gyldenberg Ovesen,
Sekretariatsleder hos Folkebevægelsen mod EU

Back To Top