Regeringen vil iværksætte CETA-handelsaftale uden Folketingets godkendelse
Regeringen giver i dag en midlertidig godkendelse af CETA. Det sker selvom Folketinget endnu ikke har taget stilling til handelsaftalen CETA mellem EU og Canada. Rina Ronja Kari kalder beslutningen ”dybt bekymrende”.
I dag giver udenrigsminister Kristian Jensen (V) Europaudvalget besked på, at regeringen vil sige tilsagn om, at CETA-aftalen mellem Canada og EU kan træde i kraft. Det skriver Dagbladet Information.
“CETA kan få stor negativ indflydelse på områder som miljø, arbejdsregler og tilsætningsstoffer i fødevarer.”
Rina Ronja Kari
Der er tale om en såkaldt midlertidig godkendelse, der vil ske under et rådsmøde den 18. oktober. En endelig godkendelse kræver politisk flertal i Folketinget. CETA-aftalen åbner op for at aftalen kan indføres midlertidigt, mens man afventer den politiske godkendelsesproces.
Snigløb af demokratiske processer
”Det er dybt bekymrende, at regeringen på denne måde vil snigløbe de demokratiske processer ved at indføre CETA ad bagdøren. Hensigten er tydeligvis, at man vil sætte gang i CETA allerede, for på den måde bliver det meget sværere at rulle aftalen tilbage senere,” siger Rina Ronja Kari.
CETA aftalen er en såkaldt blandet aftale, som indeholder elementer, der hører under EU’s og de enkeltes kompetenceområder. For at træde i kraft skal CETA derfor godkendes af de nationale parlamenter i EU. Det betyder også, at Folketinget skal godkende CETA for at handelsaftalen gælder permanent.
Imidlertid har der fra EU’s side været et ønske om, at springe de besværlige nationale godkendelsesprocesser over, og i stedet for lade aftalen træde i kraft efter et planlagt topmøde mellem EU og Canada den 27. oktober.
CETA er en trojansk hest
Den forhastede igangsættelse af CETA skyldes formodentligt også, at forhandlingerne om TTIP-handelsaftalen mellem EU og USA er havnet i dybe vanskeligheder. Godkendelsen af CETA vil være en måde at indføre en række af de samme mekanismer på.
Især CETA-aftalens elementer om investorbeskyttelse vækker bekymring blandt en lang række NGOer, fagforeninger, miljøorganisationer og politiske partier.
CETA vil åbne op for en voldgiftsmekanisme, som giver internationale virksomheder
mulighed for at sagsøge lande, hvis deres indtjeningsmuligheder bliver begrænset. Det kan eksempelvis være, at en ny miljølov eller en lov om arbejdsrettigheder bliver opfattet som tekniske handelshindringer.
”CETA’s voldgiftsmekanisme kan føre til, at de enkelte lande censurerer deres egne love for at undgå sagsanlæg fra store internationale virksomheder. Samtidig kan CETA få stor negativ indflydelse på områder som miljø, arbejdsregler og tilsætningsstoffer i fødevarer. Endelig er det EU’s hensigt, at CETA skal virke som en trojansk hest, der får lusket TTIP-aftalen ind ad bagdøren, siger Rina Ronja Kari.
Demonstration mod TTIP og CETA
Folkebevægelsen mod EU er medarrangør af en stor demonstration mod TTIP, TiSA og CETA handelsaftalerne den 27. oktober. Det sker i samarbejde med en lang række NGOer, miljøorganisationer, udviklingsorganisationer, forbrugerorganisationer, fagforeninger og politiske partier.
Demonstrationen starter den 27. oktober på Rådhuspladsen foran Dansk Industri kl. 16.00 og på Christiansborg Slotsplads fra 17.30 til 18.30.