Regeringen: SU-dom koster 38 millioner
Uddannelsesminister Morten Østergaard oplyste torsdag på et møde i Folketingets forskningsudvalg, at den seneste SU-afgørelse ved EU-domstolen fra 18. juli vil koste Danmark 38 millioner kroner om året. Det har regeringens embedsfolk regnet sig frem til.
De sidste 10 år har studerende, der har boet i Danmark i mindst to ud af de sidste ti år kunne tage Statens Uddannelsesstøtte (SU) med sig i forbindelse med uddannelse i udlandet. Men afgørelsen 18. juli i en tysk sag viser, at de danske regler ikke er i overenstemmelse med EU’s krav. Derfor skal de laves om, hvilket ifølge regeringen vil betyde SU til 500 flere.
I starten af året betød en anden dom ved EU-domstolen ændringer af danske SU-regler, som ifølge regeringen vil koste omkring 200 millioner kroner, hvilket fik betydning for den nye SU-reform, der blev forhandlet mellem Folketingets partier. Men regeringen afviser nye forhandlinger i forbindelse med konsekvenserne af den nye dom.
Danske Studerendes Fælledsråd (DSF) udtrykte klar bekymring, da EU-dommen faldt 18. juli:
– Det er stærkt bekymrende, at det er den tredje dom, der risikerer at undergrave vores SU. Vi mener ikke, at EU skal blande sig i de nationale uddannelsessystemer, som SU’en er en del af, sagde næstformand og levevilkårsordfører Mads Melin fra DSF til Nyt fra EU-fronten