Kan EUs banktilsyn lukke danske banker?
Hvis danske banker kan lukkes af et EU-organ, hvad end det besluttes med flertal eller i enstemmighed, så vil det være en suverænitetsafgivelse i den størrelsesorden, som kræver det behandlet efter grundlovens paragraf 20. Så kræver dansk tiltrædelse fem-sjettedeles flertal i Folketinget eller folkeafstemning.
Sådan lyder den klare vurdering fra juristen Peter L. Vesterdorf, der bl.a. har været ansat ved EF-domstolen og rådgiver for Udenrigsministeriet om EU-retlige spørgsmål, i det seneste nummer af Folkebevægelsens blad Folk i Bevægelse.
Derfor har den danske regering arbejdet for en dansk vetoret mod banklukninger.
“Samlet set er det en helt anden aftale end det første forslag, der blev lagt frem, som ikke var særligt attraktivt, hvis man som Danmark ikke har euroen som valuta. Nu kan vi faktisk være med i tilsynsrådet på ligeværdige vilkår med vores egen stol og vores egen stemmeret. Hvis tilsynsrådet bliver overrulet af centralbanken, så kan vi sige os fri fra den beslutning, fordi vi ikke er et euro-land. Det er en meget god måde at gøre tingene på. Vi er ligeværdige, der hvor vi kan være med, og der er respekt for, at der, hvor vi ikke kan være med, der kan vi også sige os fri, hvis der er en konflikt”, siger økonomiminister Margrethe Vestager i Berlingske i dag efter mødet med sine kolleger i EU i går.
I Dagbladet Arbejderen siger hun – også i dag:
“Tilsynsrådet træffer ikke beslutning med enstemmighed. Et land kan blive stemt ned, der er ikke nogen vetoret”.
Spørgsmålet rejser sig: Får EUs nye banktilsyn så ret til at lukke danske banker uden dansk vetoret, hvis vi tilslutter os? Nyt fra EU-fronten har forgæves forsøgt at indhente svar fra Økonomi- og Indenrigsministeriet.