Christiansborg-konference om TTIP, CETA og TiSA nu på video
Konferencen om handelsaftalerne TTIP, CETA og TiSA på Christiansborg blev et stort tilløbsstykke. Den komplet udsolgte konference er nu tilgængelig på YouTube.
Interessen for TTIP-, CETA- og TiSA-konferencen den 25. august var så overvældende, at alle pladser til Landstingssalen på Christiansborg var revet væk allerede i juli.
For at tilgodese de mange interesserede, der ikke kunne deltage på grund af pladsmangel, er konferencen nu blevet lagt på YouTube – både i sin helhed og i et redigeret uddrag (se herunder).
Vidtrækkende konsekvenser
Handelsaftalerne TTIP og CETA kan få vidtrækkende konsekvenser for miljø, velfærd, arbejdsrettigheder og demokrati i Danmark og resten af EU, fordi erhvervslivet vil få omfattende indflydelse på lovgivning og regler, hvis aftalerne vedtages.
Derudover forventes aftalen TiSA, der er en handelsaftale mellem EU, USA og 21 andre lande, at kunne medføre vidtrækkende privatiseringer af offentlige serviceydelser og velfærd.
Dette skyldes, at voldgiftsmekanismen ISDS giver internationale virksomheder mulighed for at sagsøge nationale regeringer, hvis eksempelvis en ny miljølov påvirker firmates indtjening.
Uddrag af TTIP, TiSA og CETA konferencen
TTIP, TiSA og CETA konferencen – 1. del
I første del af konference-videoen giver Kenneth Haar fra Corporate Europe Obsevatory en grundig introduktion til både TTIP, CETA og TiSA. Her forklarer han, hvad handelsaftalerne omfatter, hvor langt man er i forhandlingsprocessen, og hvad aftalerne kan komme til at betyde for Dannmark, herunder for sektorer som sundhed og uddannelse.
Dertil er der oplæg af Dennis Kristensen (FOA), Claus Westergreen (3F BJMF) og Ole Tange (PROSA) om bl.a. arbejdsrettigheder, velfærd og IT-sikkerhed.
TTIP, TiSA og CETA konferencen – 2. del
Anden del af konference-videoen byder på oplæg af Jan Søndergaard (Greenpeace Danmark), Mads Chr. Barbesgaard (Afrika Kontakt), Trine Pertou Mach (Mellemfolkeligt Samvirke), Nanna Clifforth (NOAH) og MEP Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU.
Her er fokus på handelsaftalernes negative konsekvenser i forhold til bl.a. demokrati, miljø og udviklingslande.