Bankunion betyder suverænitetsafgivelse
Dannelsen af en bankunion står på dagsordenen, når EUs regeringsledere mødes til topmøde i Bruxelles i december.
Efter alt at dømme vil en dansk tilslutning betyde en suverænitetsafgivelse, som efter grundlovens paragraf 20 skal vedtages med fem sjettedeles flertal i Folketinget eller en folkeafstemning. Og Enhedslisten, Liberal Alliance og DF ”“ som råder over 43 af de 179 folketingsmedlemmer – er stærkt kritiske overfor bankunionen. Så en dansk tilslutning ser ud til at kræve folkeafstemning.
“Problemet opstår, hvis det kommende fælles finanstilsyn finder, at en dansk bank er i så dårlig forfatning, at den skal have trukket sin banklicens, altså lukkes. Den beslutning skal sandsynligvis endelig godkendes i ECB’s Styrelsesråd, hvor Danmark som ikke-euroland ikke er repræsenteret. Det kan dårligt opfattes som andet end suverænitetsafgivelse,” siger Jesper Rangvid, professor i international økonomi ved CBS i Børsen.
“Hvis det er vigtigt for den danske finanssektor, så er det afgørende ikke, om det bliver med femsjettedeles flertal eller en folkeafstemning, men vi er klar til at holde en folkeafstemning,” siger økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) i avisen.
Men det er langt fra alle i finanssektoren, som er begejstrede for EUs planer om en bankunion:
”At tro, at en central, politiseret bankregulator skulle kunne gøre et bedre arbejde end folk med lokal indsigt er i sig selv ulogisk. Men når de samme mennesker, der nu skal have mere ansvar, allerede har vist sig aldeles uansvarlige og uegnede til at organisere noget som helst, bliver det tragi-komisk,” siger adm. direktør i Saxobank Lars Seier Christensen i det seneste nummer af Folkebevægelsens blad Folk i Bevægelse.