Ny rapport: EU stopper ikke virksomheders mega-fusioner
En ny rapport fra Corporate Europe Observatory fastslår, at EU-kommissionen ikke bremser monopoler, når det gælder mega-fusioner og sammenlægninger af store internationale selskaber. Rina Ronja Kari mener, at EU-kommissionen favoriserer store multinationale virksomheder på bekostning af mindre selskaber.
EU-kommissionen har de seneste år udstedt store bøder til internationale virksomheder fordi, de har skabt ulovlige monopoler og priskarteller. Senest er Google blevet idømt en bøde på 2,4 mia. euro.
Men EU har tilsyneladende et dobbelt sæt standarder for monopoler, hvis man skal tro Corporate Europe Observatory’s (CEO) nye rapport Too Big to Control? The politics of mega-mergers and why the EU is not stopping them. Rapporten er udarbejdet af Angela Wigger fra Radboud University i Holland og Hubert Buch-Hansen fra Copenhagen Business School.
”Jeg synes, at det er betænkeligt, at EU lader til at have to sæt standarder. Hvis to eller flere selskaber laver prisaftaler straffes de, men hvis et stort internationalt firma opkøber eller fusionerer med andre firmaer, og dermed opnår en monopollignende status, så sker der intet,” siger Rina Ronja Kari, der er medlem af EU-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU
Kari: EU favoriserer de store multinationale selskaber
EU’s konkurrenceregler skal angiveligt sikre, at ”virksomheder og selskaber kan konkurrere på lige vilkår”, fordi det vil skabe ”nyskabelse og effektivitet” og skabe ”større udbud for kunderne og hjælpe til at sænkre priser og forbedre kvaliteten.”
Men rapporten fremhæver, at EU meget sjældent har forhindrer fusioner af store selskaber, siden fusionsreglerne blev indført i 1990. Ifølge CEO har EU-kommissionens ’fusions-kontrol’ medført, at EU’s konkurrencepolitik har fået stor støtte fra internationale forretningsgrupper som European Roundtable of Industrialists (ERT), BusinessEurope og American Chamber of Commerce to the EU (AmChamEU).
“Det er jo ikke så underligt, at store internationale forretningsgrupper som American
Chamber of Commerce to the EU støtter EU’s politik. EU favoriserer jo netop de store internationale virksomheder på bekostning af små og mellemstore lokale virksomheder, som får svært ved at klare konkurrencen,” siger Rina Ronja Kari.
EU-kommissionens vidtrækkende beføjelser
CEO-rapporten fremhæver ligeledes, at der ikke findes noget andet politikområde i EU, hvor så mange udøvende, juridiske og lovgivningsmæssige er smeltet sammen og er blevet samlet under én ikke-folkevalgt enhed, nemlig EU-Kommissionen.
CEO-rapporten fastslår, at “Kommissionen fungerer som efterforsker, anklager, dommer, jury og bøddel, på én gang.”
Desuden konkluderer rapporten, at EU-Kommissionens politik især er til fordel for “transnationale selskaber som forsøger at styrke deres globale markedspositioner og vinde markedsadgang gennem fusioner”.
”Det er meget bekymrende, at EU-kommissionen har kunnet tiltage sig meget magt på så centrale områder. For konkurrenceområdet handler ikke kun om markedsandele og økonomi. Det handler også om arbejdstagerrettigheder, forbrugerrettigheder og arbejdspladser. Dertil kommer manglen på gennemsigtighed og demokratisk kontrol, samt ikke mindst om de transnationale virksomheders store indflydelse på de politiske processer i EU,” siger Rina Ronja Kari.