fbpx Skip to content

Ny dansk EU-duo

ny-dansk-eu-duo_dan-jørgensen_marie-bjerre
EU-kommissær Dan Jørgensen og europaminister Marie Bjerre
Foto: Steen Brogaard, Marie Hald. Collage: KH

EU-kommissær Dan Jørgensen og europaminister Marie Bjerre går EU’s ærinde og ignorerer den danske befolkning

Susanna Dyre-Greensite
Forperson, Folkebevægelsen mod EU
23/10/2024

Danmark har fået en europaminister for første gang i over ti år. Samtidig har Danmark fået en ny EU-kommissær. De bliver nogle af de mest kendte danske ansigter i Bruxelles i de kommende par år. Men hvor godt repræsenterer de egentlig danskerne?

Dan fra Danmark

EU-Kommissionen består af 27 kommissærer og er den allermest magtfulde del af EU. Det er dem, der har eneret til at stille lovforslag.

Medlemmerne af EU-Kommissionen er ikke folkevalgte, men derimod udpegede. Hvert lands regering udpeger en kommissær. Hvis formanden for EU-Kommissionen, som heller ikke er folkevalgt, kan lide vedkommende, bliver de indstillet til godkendelse hos EU-Parlamentet.

EU-Kommissionen er blevet endnu mere topstyret end tidligere. I år var der flere kommissærer, som landene udpegede, som kommissionsformand Ursula von der Leyen ikke kunne lide, og derfor skulle landene sende andre politikere afsted. Danmarks valg kunne von der Leyen dog godt godkende.

Den nye EU-kommissær fra Danmark er således Dan Jørgensen, minister gennem mange år, senest for udviklingssamarbejde og global klimapolitik. Han er også velkendt i den danske EU-debat, da han har siddet i EU-Parlamentet for Socialdemokratiet. Han har fået posten som bolig- og energikommissær.

Det er ikke en af de mest magtfulde poster i den nye kommission. Der er hele seks kommissærer, der får titlen ”ledende næstformand”, som Danmarks nu afgående kommissær Margrethe Vestager havde. Denne titel får Dan Jørgensen ikke.

Det har dog ikke den store betydning for Danmark, hvilken post Dan fra Danmark får i EU-Kommissionen. Når Dan Jørgensen tiltræder posten, skal han nemlig love, at han ikke vil repræsentere danskerne eller den danske regering, men derimod EU’s interesser. Det betyder for eksempel, at han som energikommissær må lægge den danske modstand mod fossile brændsler og atomkraft til side og repræsentere EU-linjen, som regner både atomkraft og naturgas som grøn energi.

Europaminister uden europaprofil

I modsætning til Dan Jørgensen har Venstreprofilen Marie Bjerre ikke været en toneangivende stemme i den dansk EU-debat. Bjerre har slet ikke beskæftiget sig direkte med EU-politik i tolv år, siden hun i to år var assistent for daværende medlem af EU-Parlamentet Jens Rohde.

Vi har således ikke hørt, hvad Marie Bjerre mener om EU-mindsteløn, størrelsen på EU’s budget eller andre centrale EU-spørgsmål. Alligevel er valget faldet på hende som Danmarks nye europaminister.

Bjerre, som er tidligere ligestillings- og digitaliseringsminister, skal sørge for, at Danmark får et vellykket EU-formandskab.

Som europaminister vil Bjerre blandt andet stå for at starte debatterne om, hvor mange flere penge EU skal have i næste budgetperiode, og om EU skal optage mere fælles gæld.

Tidligere danske regeringer har stillet sig skeptiske over for at øge det danske EU-kontingent markant og at optage EU-gæld, da begge dele er meget upopulært blandt befolkningen.

Men Bjerre repræsenterer et meget EU-positivt parti og den mest EU-positive regering i Danmarkshistorien. Selvom vi ikke kender meget til hendes EU-holdninger, er det ikke svært at forestille sig, at vores nye EU-minister er noget mere EU-glad end de fleste danskere.

——

Artiklen er fra oktober-nummeret af Faglig EU Debat, udgivet af Fagligt Udvalg i Folkebevægelsen mod EU.

Læs hele bladet her

Vil du modtage Faglig EU Debat på din mail fremover? Så send en mail til kimw@folkebevaegelsen.dk

 

Back To Top