Ny bankpakke på over 5500 milliarder
EUs finansministre blev søndag enige om en ny krisepakke med lån og garantier for 750 milliarder euro (5582 millarder kroner) sammen med det internationale valutafond IMF til eurolande i økonomisk uføre. EUs andel er på 500 milliarder euro, hvoraf EU-Kommissionen stiller 60 millarder euro til rådighed. Den danske regering har sagt ja til, at Danmark skal være med til at garantere for lånet.
”Euroen skal reddes for enhver pris”, har EUs økonomikommissær Olli Rehn i forbindelse med finansministrenes møde. Prisen betales ikke kun af eurolandene. Søndagens møde besluttede for eksempel også, at en eksisterende nødfond for lande udenfor euroen nu også skal omfatte eurolandene.
Banker i Frankrig: Knap 428 milliarder kroner til gode.
Banker i Tyskland: Godt 256 milliarder kroner til gode.
Banker i Danmark har knap en milliard kroner til gode.
Kilde: The International Bank Settlement
Søren Søndergaard, medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU, betegner det som en bankpakke, der skal redde banker med udeståender i lande som f.eks. Grækenland, der tidligere har fået en særskilt pakke af lignende karakter.
– Det er i virkeligheden en ny bankpakke. Pengene kommer først og fremmest til at redde tyske og franske banker, der har penge til gode i Grækenland. Gik Grækenland konkurs, ville det fra dag ét skabe bankkrise i Frankrig, Tyskland og en række andre lande, sagde Søren Søndergaard, medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU i P1 i sidste uge om den særlige Grækenlandspakke. Han forstår godt, at 61 pct. af grækerne ikke er begejstret for EUs pakker.
– Man stiller nogle krav, som betyder, at den almindelige befolkning kommer til at betale for det vanvid, som euroen har været. Det er ikke den almindelige græker, der har skabt krisen. Men det er den almindelige græker, som kommer til at betale den, siger Søren Søndergaard i P1.
Reaktionerne på den nye store bankpakke fra den danske bankverden har været blandet, selvom søndagens lånepakke umiddelbart har fået eurokursen til at stige. ”EU har købt sig et par år på den her pakke”, siger Nordea.”Aftalen burde bringe en vis lettelse til markederne”, siger Danske Bank. ”Hjælpepakken giver landene mulighed for at øge gælden endnu mere. Reelt køber man blot tid og skubber problemerne foran sig”, siger Sydbank.
Hør Søren Søndergaard i P1 ”“ klik her!