Lyver EU om EU’s magt over lovene?
Alt er relativt, som Albert Einstein sagde.
”Regelstaten” er titlen på en ny bog, der efter nogle ugers udskydelse udkommer på mandag ”“ dagen efter valget til EU-parlamentet. Heri når to danske forskere ”“ Mads Leth Jakobsen og Peter Bjerre Christensen ”“ frem til, at højst 20 pct. af dansk lovgivning er påvirket af EU.
På den baggrund bliver EU-kritikerne og ikke mindst Folkebevægelsen mod EU beskyldt for at lyve og bære myter, når vi taler om EU store og stigende indflydelse på dansk lovgivning og politik. Men…
Var det EU-kritikere der den 10. september sidste år skrev: ”Idag er flertallet af nationale love baseret på EU-lovgivning og Europa-Parlamentet er derfor mindst lige så magtfuldt som de nationale parlamenter”? Nej, det var EU-parlamentet i den officielle lancering af parlamentets informationskampagne forud for 2014-valget (se selv – klik her!).
I 2011 offentliggjorde tænketanken CEPOS et notat, hvoraf det fremgik, at 25 pct. af de love, som blev vedtaget i Danmark i 2010, havde udgangspunkt i EU-retten. Tllagde man forordninger vedtaget i EU, og som har direkte effekt i Danmark, anslog notatet, at omkring 50-60 pct. af den lovgivning, der er gældende i Danmark, (direkte eller, indirekte) har afsæt fra EU (se selv – klik her!).
Det tyske tal: 84 pct.
”Jeg plejer at sige, at der er lavet en tysk undersøgelse, der viser 80-84 pct., og den kan ikke nødvendigvis overføres til danske forhold”, siger Rina Ronja Kari fra Folkebeveægelsen bl.a. i Berlingske, hvorpå avisen lader professor Dorte Sindbjerg Martinsen sige: ”Det er en underøsgelse, der jævnligt refereres til. Folkebevægelsen mod EU gør det ofte, men det er ikke en undersøgelse, jeg har set, og jeg har ikke nogen dokumentation for, at 80 til 84 pct. af tysk lovgivning er underlagt EU”.
Er tallet så grebet ud af den blå luft?
“Det er rigtigt, at vi oplever en stadig større, uhensigtsmæssig centralisering af magten væk fra medlemsstaterne og i retning af EU. Det tyske justitsministerium har sammenlignet retsakter vedtaget af Forbundsrepublikken Tyskland mellem 1998 og 2004 med dem, der er vedtaget af Den Europæiske Union i den samme periode. Resultatet: 84 pct. kommer fra Bruxelles, og kun 16 pct. kommer oprindeligt fra Berlin”.
Citat Roman Herzog, tidligere tysk forbundspræsident og tidligere præsident for den tyske forfatningsdomstol.
Se link på Folkebevægelsens hjemmeside – klik her!
Og…
Sindbjerg, Wind, Dosenrode og Damgaard ”“ mytedannere?
Dorte Sindbjerg Martinsen optræder samme sted som ovennævnte citat er fra. Her siger hun:
”Det er ikke muligt, at lave eksakte opgørelser. Men det er op mod halvdelen af lovgivningen der direkte eller indirekte har sit afsæt i EU, afhængigt af område. Vi oplever det også på sektorpolitiske områder, hvor vi ikke skulle tro det – f.eks. på velfærdsområdet, hvor EU ikke har formel kompetence, har EU stor indirekte indflydelse.”
Altså op mod halvdelen… Ikke op mod 20 pct. konstaterer hun i juli 2009. Har EU så fået mindre indflydelse på danske love de sidste fem år?
Den tyske undersøgelse er der tilsyneladende ikke nogle danske EU-eksperter der kender til i dag. Men 1. maj 2009 udtalte Marlene Wind, daværende lektor ved Center for Europæisk Politik ved Københavns Universitet, sig alligevel om den i Dagbladet Arbejderen:
“Selvom undersøgelsen er tysk, så er den fuldstændig dækkende for, hvordan det ser ud i Danmark. EU er jo et fællesskab, hvor de overnationale bestemmelser gælder for alle medlemslande, også Danmark”.
Samme dag og i samme avis sagde Søren Dosenrode, Jean Monnet-professor og lektor ved Institut for Historie, Internationale Studier og Samfundsforhold ved Aalborg Universitet:
“Mit skøn er, at mellem 60 og 75 procent af al dansk lovgivning stammer fra EU. Tallet er stigende, fordi EU hele tiden udvikler sine politikområder”.
Og to uger efter ”“ den 17. maj 2009 ”“ konstaterer Anne Marie Damgaard, EU-chef i Dansk Erhverv i Fyens Stiftstidende:
“I virkeligheden har politikerne på Christiansborg ikke ret meget at sige, selv om det er ilde hørt, for de store spadestik og overordnede linjer er som regel vedtaget i EU op til tre år før, de når Danmark.”