Læger uden Grænser til EU: Fingrene fra u-landenes medicin
Fredag den 16. marts mødes ledere og forhandlere fra EU og Indien til topmøde i New Delhi i et forsøg på at afslutte forhandlingerne om en ny frihandels- og investeringsaftale.
Sammen med 2000 mennesker, der lever med HIV, planlægger Læger uden Grænser at protestere mod forhandlingerne ude foran topmødet i New Dehli’s gader.
»Det EU er i gang med i forbindelse med denne handelsaftale er langsomt men sikkert at ødelægge produktionen af billige generiske lægemidler fra Indien, der er med til at holde så mange mennesker i live« siger Piero Gandini, Missionschef for Læger uden Grænser i Indien.
Indien, som ofte omtales som ‘udviklingsverdens apotek’, producerer størstedelen af den billige kvalitetsmedicin, der bruges i u-landene til at behandle epidemier som HIV/AIDS og malaria. Et studie udgivet i Journal of the International AIDS Society viste, at 80 pct. af den AIDS-medicin, som bruges i udviklingsprogrammer, kommer fra Indien.
FNs direktør for UNAIDS, Michel Sidibé udtalte til Reuters i juli sidste år, at »millioner af mennesker vil dø, hvis ikke Indien har mulighed for at producere (…) det er et spørgsmål om liv eller død«
Derfor har der også været højlydte protester mod forhandlingerne i Nepal, Malaysia, Sydafrika, Kenya og Cameroon.
Ifølge Henrik Bang Andersen fra solidaritetsorganisationen Afrika Kontakt, er det de multinationale farmaceutiske virksomheder, som kan se frem til at vinde på aftalen.
»Indenfor de sidste 10 år er prisen på HIV-medicin faldet med mere end 99 procent takket være konkurrencen fra Indiens generiske producenter. Det vi kan se frem til uden denne konkurrence er, at medicinpriserne vil stige som en raket. Samtidig vil de urimeligt lange patentperioder give vestlige virksomheder som Sanofi Aventis, GlaxoSmithKlein og Eli Lilly en næsten monopol lignende status.«