Kari: Ny Japan-aftale skal til folkeafstemning!
EU’s nye handelsaftale med Japan vil få store konsekvenser for miljøet og den demokratiske
selvbestemmelse, viser lækkede dokumenter.
EU skal ikke bare have lov at lave en ny handelsaftale med Japan uden at høre befolkningen og de nationale parlamenter først.
Sådan lyder det fra Folkebevægelsens medlem af EU-parlamentet, Rina Ronja Kari, efter gårsdagens topmøde mellem EU og Japan.
På topmødet gav EU-lederne og Japans premierminister Shinzō Abe hinanden håndslag på, at der skal laves en handelsaftale mellem EU og Japan, JEFTA.
Aftaleteksten skal endnu forhandles på plads, men JEFTA vil komme til at minde om den tilsvarende aftale mellem EU og Canada, CETA, sagde EU-kommissionsformand Jean-Claude Juncker på topmødet.
“Aftalens dybde handler om meget mere end frihandel og den indflydelse rækker langt ud over vore kyster,” sagde han.
Læk fra Greenpeace
JEFTA er blevet forhandlet i dybeste hemmelighed, men i sidste måned afslørede Greenpeace 205 sider af aftaleteksten. Lækket viste, at parterne lægger op til at flytte store mængder af indflydelse væk fra landenes demokratisk valgte politikere og over til store virksomheder.
Blandt andet fordi aftalen, ligesom CETA, indeholder en vidtgående investorbeskyttelses-domstol, som giver virksomhederne får mulighed for at sagsøge lande, der vedtager lovgivning, for eksempel for at beskytte arbejdstagerne og miljøet, hvis disse love skader virksomhedernes fremtidige indtjeningsmuligheder.
Lækket viser ifølge Greenpeace også, at aftalen vil gøre det svært for EU og Japan at leve op til deres forpligtelser i Paris-aftalen om tiltag for at beskytte klimaet.
For eksempel vil aftalen sandsynligvis undergrave mulighederne for at stoppe illegal skovhugst rundt om i verden, også i Europa, vurderer organisationen.
Kari: Befolkningen skal høres
CETA er forhandlet færdig, men skal efter et længere juridisk slagsmål nu godkendes i alle EU-landenes nationale parlamenter, før den kan træde i kraft.
Det er Kommissionen, der skal komme med et udspil til, om JEFTA også skal godkendes på samme måde, men Rina Ronja Kari er ikke i tvivl. Aftalen skal både til folkeafstemning og forbi Folketinget, mener hun.
“Som Greenpeace-lækket viser vil også denne aftale få stor betydning for borgerne i både EU-landene og Japan, og for vores demokratiske ret til at vedtage love, der beskytter eksempelvis miljøet. Derfor skal den selvfølgelig også forbi Folketinget og de andre medlemslande, og ikke bare vedtages henover hovedet på befolkningerne,” siger Rina Ronja Kari.
>> LÆS KOMMENTAR: “Flere lyssky handelsplaner fra EU-toppen”
Et flertal i Folketinget besluttede i sidste måned at støtte CETA. Men selvom det sikkert vil gå på samme måde med JEFTA, hvis den kommer til afstemning i Folketinget, er princippet alligevel vigtigt, mener Kari.
“Det ændrer ikke ved det demokratiske princip om, at vi skal have rullet indflydelsen så langt tilbage til borgerne som muligt. Handelsaftaler som CETA og JEFTA har enorme konsekvenser for vores demokratiske selvbestemmelse, og derfor skal de selvfølgelig også både forbi vores nationale parlamenter og til folkeafstemning,” siger Rina Ronja Kari.
Det forventes at JEFTA-aftalen er forhandlet helt på plads inden udgangen af i år.