Jens Okking er død
Den folkekære skuespiller Jens Okking er død. Jens Okking sad i EU-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU fra 2002 til 2003.
Den folkekære skuespiller Jens Okking er gået bort. Han blev 78 år. Han er ikke mindst kendt for sine roller i film som Skytten og Strømer, samt for TV-serierne En by i provinsen, Een gang strømer… og Riget.
I løbet af sin lange karriere vandt han to Bodiler for bedste hovedroller i henholdsvis Strømer (1976) og At klappe med een hånd (2001), samt en Bodil for bedste birolle i Nitten røde roser (1974).
Ud over en enestående karriere som en af Danmarks fineste karakterskuespillere, så havde Jens Okking også et stort socialt og politisk engagement, hvilket førte ham ind i EU-Parlamentet.
EU-Parlamentariker for Folkebevægelsen
Jens Okking stillede op til EU-Parlamentsvalget i 1999 for Junibevægelsen, men efter to et halvt år i Parlamentet var hans modstand mod EU-systemet vokset så meget, at han besluttede sig for at skifte til Folkebevægelsen mod EU i 2002.
Han repræsenterede Folkebevægelsen fra 2002 til 2003, hvor han blev sygemeldt.
Jens Okking var en perfektionist, der altid ville yde sit bedste, og han havde svært ved at forene sig med det til tyder kyniske politiske spil i EU-systemet.
Dagbladet Information citerer biografien Virkeligheden er altings prøve af sønnen Niels Okking for, at det især var udfaldet af en fiskeriaftale mellem EU og Vestafrika, som skulle have beskyttet lokale afrikanske småfiskere mod store europæiske trawlere, der påvirkede Jens Okking negativt.
Okking havde sammen med en britisk kollega fået tilsagn om opbakning fra en række EU-parlamentarikere, men da forslaget skulle til afstemning, løb MEP’erne fra deres ord og forslaget faldt.
Okking blev sygemeldt fra EU-Parlamentet med stress og depression i marts 2003. Derefter genoptog han skuespilkarrieren med en række filmroller, men han led fortsat af depression i sine senere år.
Alsidige interesser og talenter
Ud over sit skuespil og sit politiske engagement var Jens Okking en mand af mange interesser og vidtfavnende talenter.
Sammen med den socialdemokratiske politiker og kollega fra EU-Parlamentet, Freddy Blak, skrev han således kogebogen “Mad er en smagssag”. I en periode var han også økologisk kvægavler, før økologi kom på mode, lige som han slog sig ned i Irland, fordi landets befolkning og kultur tiltalte ham.
I 1960erne var Okking med til at stifte et af landets første kulturhuse, Vestergade 58 i Århus, som har lagt rammerne om en lang række koncerter, teaterstykker og udstillinger. Desuden var han leder af Jomfru Ane Teatret i Ålborg, samt den første direktør for kulturhuset Værket i Randers.
Jens Okking vil blive husket med stor respekt og varme. Æret være hans minde.