Intet argument for at nægte samarbejde med Danmark
Enten eller. Sådan lyder beskeden til den danske befolkning forud for folkeafstemningen den 3. december. Enten afskaffer vi retsforbeholdet og går fuldbyrdet med, ellers vil en dansk deltagelse i Europol få lange udsigter lyder påstanden.
EU’s ministerråd skriver i et svar til EU-parlamentet, at Danmark ikke kan deltage i Europol og det øvrige retslige samarbejde, ”så længe protokol 22 ikke er ændret”.
Dette er der sådan set intet nyt i. Svaret siger således blot, at vi ikke umiddelbart kan deltage på retsområdet så længe vi har et retsforbehold.
Dette får flere tidligere EU-embedsmænd til at rejse tvivl om muligheden for en dansk parallelaftale om Europol over for Jyllands-Posten. Den ene af artiklens eksperter er dog i dag tilknyttet Tænketanken Europa, som er urokkelig i sin EU-begejstring.
”Der er intet overraskende i udmeldingen fra ministerrådet. EU-systemet har en klar interesse i at presse på for en afskaffelse af retsforbeholdet og dermed en dybere integration af Danmark i EU,” siger Rina Ronja Kari.
”Jeg mangler stadig at høre et overbevisende argument for hvorfor Kommissionen skulle nægte Danmark en parallelaftale om Europol efter et nej den 3. december, hvis det er det folketinget ønsker,” siger hun.
Afbrudte forhandlinger og utidig indblanding
Det klinger noget hult, når ja-siden i dag farer frem og erklærer al snak om parallelaftaler ugyldig.
Det var nemlig regeringen selv, der afbrød de igangværende forhandlinger med Kommissionen om en parallelaftale om Europol.
”Først lukker man ned for forhandlingerne om en aftale, og derefter råber man op om at al forhandling er umulig. Det lugter af utidig indblanding fra EU en folkeafstemning med det klare formål at true befolkningen til et ja, ” siger Rina Ronja Kari.