Indholdet i den danske Europol-aftale
Her er hovedelementerne i den danske særaftale om Europol, som EU-Kommissionen har tilbudt Danmark:
- Danmark får mulighed for at udstationere danske politifolk – såkaldte forbindelsesofficerer – hos Europol. Og Europol vil udstationere forbindelsesofficerer i Danmark.
- Danmark får observatørstatus i Europols bestyrelse.
- Danmark får adgang til Europols strategiske analyser og information fra politisamarbejdets analyseregistre.
- Danmark får ikke direkte søgeadgang i Europols informationssystem, heller ikke via forbindelsesofficererne.
- Men Europol stiller dansktalende Europol-ansatte til rådighed for dansk politi døgnet rundt. De kan foretage søgninger i Europols databaser for dansk politi og lægge danske oplysninger i databaserne.
- Danmark skal – i modsætning til Norge og andre tredjelande – ikke angive konkret formål og begrundelse i forbindelse med anmodning om oplysninger fra Europol.
- Europol skal – i modsætning til, hvad der ellers gælder for tredjelande – hurtigst muligt give Danmark besked om alle oplysninger og forbindelser mellem oplysninger, som vedrører Danmark.
- Danmark har hidtil været blandt de lande, der i forhold til sin størrelse har brugt Europols databaser mest. I 2015 søgte dansk politi således over 91.000 gange i Europols databaser.
- Særaftalen er betinget af, at Danmark fortsat er medlem af Schengen-samarbejdet om åbne indre grænser i Europa.
- Danmark har således fået tilbudt en bedre adgang til Europols databaser end andre lande, der står uden for Europol, fordi Danmark både er medlem af EU og Schengen.
- Rigspolitiet har på forhånd vurderet, at den særaftale, som EU-Kommissionen har tilbudt Danmark, er god nok her og nu.
- Men den teknologiske udvikling går stærkt, og snart vil den enkelte politibetjent på patrulje kunne søge oplysninger direkte hos Europol.
- Den mulighed vil dansk politi ikke få, så her vil dansk politi gå glip af et effektivt operativt redskab i kampen mod den grænseoverskridende kriminalitet, forudser Rigspolitiet.
- Justitsministeren vil til efteråret komme med en nærmere vurdering af de operationelle og økonomiske konsekvenser for dansk politi som følge af det nye forhold til Europol.
(Oversigten er udarbejdet af /ritzau/ og offentliggjort i Jyllandsposten – Kilder: Regeringen.dk og Folketingets hjemmeside)