Indgriben i nationale velfærdsregler på blokken i EU
Nye regler for velfærdsydelser til andre EU-borgere er på vej.
I Danmark og flere andre medlemslande har debatten raset om rimeligheden i, at arbejdende EU-borgere kan få ydelser som børnecheck og dagpenge fra første dag.
Nu vil EU-Kommissionen sidst i 2015 præsentere et udspil til en såkaldt mobilitetspakke, der skal ’fremme arbejdskraftens mobilitet og sætte ind over for misbrug’.
Det skriver Ugebrevet A4.
Med i velfærdspakken er en revision af de regler, der har skabt ballade om eksempelvis den danske børnecheck.
“Vi skal se på mange ting ”“ især omkring velfærdsydelser,” siger EU’s beskæftigelseskommissær Marianne Thyssen til Ugebrevet A4 og fortsætter:
“Der er en diskussion om de perioder, du behøver, for at få ret til visse velfærdsydelser og muligheden for at medbringe visse velfærdsydelser over grænserne,” siger hun.
Folkebevægelsen: Nej tak!
Rina Ronja Kari er meget kritisk overfor Thyssens udmeldinger og forventer på baggrund der af et omfattende indgreb fra Kommissionens side.
“Vi skal være forberedt på, at det ikke bliver en diskussion om, hvordan vi kan imødekomme Danmark, men om hvordan vi kan få endnu flere velfærdsydelser ensrettet i et eller andet omfang,” siger Rina Ronja Kari.
Når det gælder dagpenge, arbejder den danske regering for, at få lov til at kræve to-tre måneders arbejde i landet som optjening til dagpenge.
Men hvad angår optjeningsperioder, vurderer Rina Ronja Kari, at der trods Thyssens opmærksomhed på diskussionen og trods en eventuel alliance med briterne højst vil være tale om symbolske perioder.
Det gælder såvel børnepenge som dagpenge og andre ydelser.
“Vi kommer sandsynligvis til at forhandle os frem til noget, der giver en lille åbning, men ikke giver plads til, at landene kan gøre, som de har lyst til. Vi er ikke i nærheden af to års optjening for børnepenge. Vi er ikke i nærheden af, at du skal arbejde i Danmark et år, før du har dagpengeret,” siger Rina Ronja Kari.
Parlamentet vil støtte Kommissionen
I stedet advarer hun om, at et sultent EU-Parlament står klar med en masse ønsker, hvis først reglerne bliver åbnet. For så skal de også involveres.
“Beskæftigelsesudvalget i Parlamentet fik lavet et studie af, hvordan vi kunne få mere ensrettede dagpengesystemer. Det gjorde de ikke bare for sjov. Der er en ambition i parlamentet om mere ensrettede velfærdsydelser og for eksempel dagpengesystemer,” siger Rina Kari og understreger sin modstand mod den tænkning.
EU-Kommission har da også tidligere udtrykt ønske om at løsne op for dagpengereglerne.
“Hvis vi tror, at nu skal vi bare lige ind og pille lidt, så risikerer vi at blive overvældet uden at nå at opdage, hvor vi er på hen,” siger Rina Ronja Kari.