fbpx Skip to content

Hurtigt overblik: Hvad er QatarGate?

NGO-boss Pier Antonio Panzeri
© European Union 2018, Source: EP

Kæmpe bestikkelsessag rammer EU-systemet. Alt tyder på, at Qatar og Marokko har købt sig til indflydelse i EU’s mest demokratiske organ.

Susanna Dyre-Greensite
Formand, Folkebevægelsen mod EU
26/01/2023

380.050 euro (2.827.450 kroner) i en rullekuffert under en seng. 320.000 euro (2.380.605 kroner) bag en papkasse i garderoben. 150.000 euro (1.115.591 kroner) i en luksuskuffert. Flere hundred tusind euro under nogle bleer og en sutteflaske i en taske.

Det var nogle af de fund, belgisk politi gjorde den 9. december 2022.

Det lyder som noget fra en dårlig actionfilm. Men i virkeligheden var det starten på den største korruptionssag, der har ramt EU-systemet i mange år.

EU-politikere lod sig bestikke

Den ene kuffert med penge blev fundet hjemme hos Eva Kaili, daværende næstformand for EU-Parlamentet. Både hun og hendes kæreste Francesco Giorgi, en central rådgiver i Kailis socialdemokratiske gruppe, blev anholdt.

En anden pengekuffert blev fundet hjemme hos den tidligere formand for menneskerettighedsudvalget i EU-Parlamentet og magtfuld NGO-boss, Pier Antonio Panzeri. Han blev også anholdt. Det blev Niccolò Figà-Talamanca også. Figà-Talamanca er generalsekretær for en anden NGO, som deler adresse med Panzeris NGO.

Siden har yderligere to EU-Parlamentsmedlemmer fået frataget deres immunitet. Den nye formand for menneskerettighedsudvalget er gået af. Og der kommer hele tiden nye detaljer om bestikkelsesskandalen frem.

Qatar og Marokko betalte gildet

Det mest opsigtsvækkende ved sagen er anklagen om, hvor pengene kommer fra. Belgisk politi mener nemlig at vide, at fremmede lande – nærmere bestemt Qatar og Marokko – har købt sig til indflydelse i EU.

For Qatars vedkommende drejede det sig om at skaffe god omtale forud for VM i Qatar. Det internationale samfund har været meget kritisk overfor Qatars stadions byggeri, der har kostet tusindvis af menneskeliv på grund af umenneskelige arbejdsforhold. Den dårlig omtale ville Qatar gerne have vendt.

For Marokkos vedkommende drejede det sig mere konkret om at beskytte Marokkos økonomiske interesser og fjerne fokus fra menneskerettigheds krænkelser i Vestsahara, et område som Marokko besætter.

Roser til Qatar

Noget tyder på, at Qatar og Marokkos bestræbelser har båret frugt.

Eva Kaili, som ud over at være vicepræsident i EU-Parlamentet også sad i delegationen for EU’s Forbindelser med Den Arabiske Halvø, var på officielt besøg i Qatar kort før VM. Her kaldte hun Qatar et ”foregangsland” i forhold til arbejdstagerrettigheder og roste landet for store fremskridt.

Ligeledes forud for VM fik Qatar roser med på vejen af formanden for EU-Parlamentets menneskerettighedsudvalg. Her blev der også sagt, at VM havde en del af æren for de store forbedringer.

Samtidig blev hård kritik af Qatar nedstemt i EU-Parlamentet.

Marokko går fri

På lignende vis har Marokko undgået ellers berettiget kritik. På trods af at landet besætter Vestsahara, som kaldes ”Afrikas sidste koloni”, har EU og Marokko fastholdt tætte venskabelige forbindelser.

Inden denne bestikkelsessag kom frem, havde EU-Parlamentet ikke stemt om en menneskerettighedsudtalelse om Marokko i et kvart århundrede.

Skandalen fortsætter

Omfanget af skandalen vokser nærmest dagligt.

Læs et detaljeret overblik over sagens forløb her.

Denne artikel er oprindelig bragt i Folk i Bevægelse, februar 2023

 

Back To Top