Hollandsk initiativ for EU-afstemning
Onsdag den 23. januar lovede den britiske premierminister David Cameron en folkeafstemning om Storbritanniens EU-medlemskab inden 2017 efter en genforhandling af betingelserne for det britiske medlemskanb.
Få dage efter gik historikeren Thierry Baudet, juristen Paul Cliteur, økonomen Ewald Engelen, filosoffen Ad Verbrugge og fem andre hollandske akademikere sammen om at kræve en lignende folkeafstemning i Holland.
”Vi bliver ufravigeligt presset ind i en politisk union. Vi mener, at den føderale vej, som (José Manuel) Barroso and (Herman) Van Rompuy har antydet, ikke er ønskelig, at den ikke kan lade sig gøre og at den er farlig. Den bør ikke komme igennem uden at det hollandske folk spørges. Vil de gerne gradvist miste deres demokratiske muligheder og blive absorberet i en føderal europæisk stat? Eller ønsker de EU ændret til en mere moderat organisation som giver plads til forskellighed mellem medlemsstater og kun beskæftiger sig med handel uden nogle politiske ambitioner?”, siger de ni akademikere i følge NRC Handelsblad.
De vil nu organisere en indsamling af underskrifter for kravet. Holland har en borgerinitiativsordning i stil med borgerinitiativet i EU. Samler man mindst 40.000 underskrifter, kan man få sit krav sat på parlamentets dagsorden.
Men i oppositionen er tonerne ikke helt afvisende. Umiddelbart efter Camerons tale sagde parlamentsmedlem Harry van Bommel fra socialistpartiet, at han gerne så en lignende folkeafstemning i Holland. Ikke om EU-medlemskabet, men retningen for EUs udvikling.
Holland har været i EU siden starten i 1952. 1. juni 2005 led den hollandske regering et nederlag, da den ønskede et ja til EUs forfatningstraktat. 61,6 pct. stemte nej. Eurokrisen og EUs reaktion med stramning af den økonomiske og politiske styring af medlemslandene har ikke gjort utilfredsheden mindre.
I juni 2012 viste en meningsmåling, at 48 pct. af hollænderne ikke mener, landet skal følge euroreglen om, at budgetunderskuddet højest må være på 3 pct. af bruttonationalproduktet (BNP). 38 pct. mente, at EU skulle have mindre magt, mens kun 15 pct. mente, at EU skulle have mere magt. Og tilslutningen til selve EU-medlemskabet var faldet fra 76 pct. i maj 2010 til 58 pct., mens modstanden var vokset fra 15 pct. til 28 pct.