fbpx Skip to content

Hollandsk euro-opgør på vej

NOTAT.DK: [uddrag] Lederen af det hollandske Socialistiske Parti – Emile Roemer – har i et interview med avisen Financieel Dagblad kaldt det »idiotisk« at skulle overholde EU’s norm om max. 3 procent budgetunderskud.
Man bør tage hensyn til de økonomiske omstændigheder, Holland befinder sig i, siger han. Roemer vil nægte at betale den bøde, som EU vil pålægge de stater, der overskrider reglerne for budgetdisciplin.
Emile Roemer er ikke “Hr. Hvemsomhelst”. Han er leder af det parti, der – ifølge de fleste meningsmålinger – står til at få omkring 36 mandater i det 150 pladser store “Tweede Kamer” – det hollandske parlament.
Det Socialistiske Parti kan bedst sammenlignes med Enhedslisten i Danmark og spås at blive det største parti i Holland.
På andenpladsen – med 32 mandater- ligger den afgående statsministers liberale VVD.
Derefter følger det socialdemokratiske PvdA med 23 mandater og Geert Wilders’ indvandrerfjendske PVV med 18. De før i tiden så magtfulde kristendemokrater i CDA står sammen med det socialliberale D’66 til at få 14 mandater hver. I alt vil 11 forskellige partier komme ind i Tweede Kamer, som ikke kender til en spærregrænse.

Kritik
Roemer erklærer, at betalingen af en EU-bøde bliver »over hans døde lig«. Udtalelsen har indbragt ham kritik fra de andre store partier. Socialdemokraternes leder Diederik Samsom mener, at det er ufornuftigt at true med vetoer eller betalingsstandsninger.
Alexander Pechtold, der leder det EU-venlige D’66 , siger at Roemer har sat sig selv udenfor politisk indflydelse med sine »rabiate synspunkter« og »at der ikke er brug for mere gældsætning, når nu krisen skyldes for stor gæld«.
Emile Roemer forstår ikke kritikken. Han og hans parti vil ved hjælp af investeringer sætte gang i økonomien og forlanger, at EU giver Holland mere tid til at bringe orden i landets økonomi.

Regeringens fald
Netop kravet om overholdelse af EU’s 3 procent-regel væltede i foråret mindretalsregeringen under Mark Rutte, bestående af hans liberale VVD og det kristendemokratiske CDA – med Geert Wilders’ PVV som støtteparti.
Sidstnævnte ønskede ikke at tage medansvar for en sparepakke på sammenlagt 125 milliarder kroner, der ville have gjort ondt på bl.a. husejere og pendlere. Som konsekvens heraf udskrev Rutte valg.

Forfatningstraktaten
Ifølge en ny rapport fra tænketanken The European Council on Foreign Relations (ECFR) skal Roemers udtalelser ses i lyset af en mere EU-skeptisk tendens i Holland i de senere år.
Landet, der i mange år har tilhørt EU’s kerne, afviste Forfatningstraktaten ved en folkeafstemning i 2005. Inden da var Roemers Socialistiske Parti det eneste parti, der tog forbehold med hensyn til EU. Hurtigt efterfulgt af den senere myrdede Pim Fortuyns dagsorden mod politisk elitairisme

(…)

Læs hele artiklen på Notat.dk – klik her!

Back To Top