Hollændere har ikke glemt EU-kritik
Af Magnus Harkjær
Det lignede ikke umiddelbart en sejr for EU-kritikerne, da stemmerne til det hollandske parlamentsvalg onsdag aften blev optalt.
Med næsten alle stemmer optalt kan det liberale midterparti VVD fastholde regeringsmagten med 41 mandater, mens det socialdemokratiske parti PvdA følger lige efter med 39 pladser i nationalforsamlingen.
Det lignede ellers i lang tid et drømmevalg for det stærkt EU-kritiske parti SP, som i meningsmålingerne lå til at blive Hollands største.
Sådan skulle det dog ikke gå. SP er efter valget status quo med 15 mandater, mens det islam- og EU-kritiske Frihedsparti med Geert Wilders i spidsen gik fra hele 24 mandater og ned på 15.
Midterpartier presset til EU-kritik
Med udsigt til at miste magten blev både de liberale og socialdemokraterne i løbet af valgkampen påfaldende kristiske over for unionen.
Den liberale leder Mark Rutte sagde således, at han ikke nødvendigvis mente, Holland fortsat skulle støtte Tysklands tilgang til løsningen af eurokrisen. Samtidig var han pludselig imod at give flere penge til Grækenland og skubbe mere magt til Bruxelles.
Folkebevægelsen mod EU’s Søren Søndergaard stiller sig dog tvivlende over for, hvor meget man reelt skal lægge i den kritik af EU, som premierministeren i Holland fandt frem i løbet af valgkampen.
– Man har desværre før set politikere springe op som løver før et valg og falde ned som lam bagefter. For eksempel den franske præsident Hollande, der allerede har svigtet sit løfte om et opgør med finanspagten, konstaterer Søren Søndergaard.
Hollænderne har ikke glemt EU-kritik
Mens de hollandske politikere nu begynder et langt og hårdt arbejde for at danne en regering, vil det hollandske folk spændt følge med for at se, hvad de får for deres stemme.
For nok lykkedes det de ellers EU-venlige midterpartier at vinde vælgerne tilbage, men de hollandske vælgere vil kræve, at politikerne holder snor i deres valgsnak om en mere kritisk tilgang til EU.
Søren Søndergaard mener da heller ikke, at magthaverne i EU skal juble for tidligt over det, der umiddelbart ligner en sejr for EU.
– Under valgkampen viste meningsmålingerne klart, at stigende EU-kritik i befolkningen ville få mange vælgere til at skifte til EU-kritiske partier som SP. De liberale og socialdemokraterne blev derfor tvunget til at skrue bissen mere på i retorikken omkring EU’s krisepolitik, siger han.
Nu er spørgsmålet så, hvor meget midterpartierne i virkeligheden mente med kritikken. Foran sig har de en hollandsk befolkning, der er mere end godt og grundigt trætte af EU og som kræver valuta for deres stemmer.
Sker det ikke, kan der være kort vej til et nyt valg. Hollænderne er nemlig gået til valg hele fem gange de seneste 10 år.
Bolden ligger hos politikerne. Hollænderne har ikke glemt deres EU-skepsis.