Guy Verhofstadt: ultra-føderalist og fortaler for Europas Forenede Stater
Den tidligere belgiske premierminister Guy Verhostadt er leder af den liberale ALDE-gruppe og kandidat til posten som EU-parlamentets præsident. Verhofstadt har skabt kontrovers med sine udtalelser om, at EU bør centraliseres og tildeles langt mere magt.
Den 63-årige Guy Maurice Marie Louise Verhofstadt er uddannet jurist. Som 29-årig blev han leder af for det flamske liberale parti Open VLD, og fra 1999 til 2008 var premierminister i Belgien. Siden 2009 har han siddet i EU-Parlamentet, hvor han er leder af den liberale ALDE-gruppe.
Verhofstadt er stærk fortaler for et stærkere EU-samarbejde, og han kan bedst betegnes som ultra-føderalist. Han har blandt andet udgivet bogen “Europas Forenede Satter”, hvor han argumenterer for at lave EU om til en forbundsstat på linje med USA.
Desuden er han kendt for sine stærke holdninger og markante udtalelser, og hans åbenmundede kritik af Rusland har givet ham indrejseforbud i landet.
EU-parlamentets Brexit forhandler
Efter Brexit-afstemningen blev Verhofstadt udpeget som EU-parlamentets repræsentant i forhandlingerne med Storbritannien.
Denne udnævnelse affødte voldsom kritik på grund af Verhofstadts uforsonlige linje over for Brexit og Storbritannien. Blandt andet udtalte han, at hvis ikke den britiske regering iværksatte Artikel 50 hurtigst muligt, så skulle de øvrige EU-lande smide Storbritannien ud af den europæiske union.
Verhofstadts udtalelse blev mødt med kritik og hjalp bestemt ikke på de i forvejen meget vanskelige forhandlinger mellem Storbritannien og EU.
Rina Rona Karis vurdering
”For mig at se ville Guy Verhofstadt være et meget dårligt valg til præsidentposten, fordi han gang på gang har vist, at han overhovedet ikke er lydhør over for andre synspunkter end sine egne. Med hans nærmest fanatiske føderalisme, vil han kun bidrage til et mere og mere centraliseret EU,” udtaler Rina Ronja Kari.
Kari er heller ikke begejstret for, at ALDE-kandidaten tydeligvis sætter erhvervslivets interesser over almindelige EU-borgeres.
”Verhofstadts politiske prioriteter har været at bidrage en til EU’s neo-liberale nedskæringspolitik, som har bibeholdt millioner af europæere i armod og arbejdsløshed. Samtidig ønsker Verhofstadt at lave en føderal EU-stat, hvor der skal centraliseres endnu mere magt i Bruxelles. Det betyder, at beslutninger bliver flyttet endnu længere væk fra borgerne, og det mener jeg er et stort demokratisk problem,” siger Kari.
Rina Ronja Kari mener heller ikke, at Verhofstadt vil formå at være en samlende figur i EU-parlamentet, for slet ikke at tale om et stadigt mere splittet Europa.
”Med Verhofstadt som EU-parlamentets præsident ville vi kunne se frem til en leder, som ikke vil være indstillet på dialog med kræfter, der ønsker en anden udvikling i Europa. Hidtil har han fejet al kritik af EU til side. Som præsident vil han møde europæernes frustration og EU-kritik med et enkelt svar: Nemlig at skabe mere EU og tromle al kritik ned for at skabe et samlet føderalt EU,” konkluderer Rina Ronja Kari.
De to andre kandidater til præsidentposten for EU-parlamentet er Gianni Pittella fra den socialdemokratiske S&D-gruppe, og Antonio Tajani fra den konservative EPP-gruppe.