Folkebevægelsen står fast: Vi kræver stadig folkeafstemning om EU
Det Radikale Venstre ønsker at blokere for en folkeafstemning om Danmarks tilknytning til EU ved at lave en alliance med andre partier på Christiansborg. MEP Rina Ronja Karia kalder initiativet ”dybt uholdbart” og ”meget problematisk for det danske folkestyre”. Hun kræver, at danskerne bliver hørt om deres holdning til EU.
Sporene fra Brexit i Storbritannien skræmmer i sådan en grad, at Det Radikale Venstres leder Morten Østergaard i weekenden meddelte, at man vil forsøge at lave en tværpolitisk alliance bestående af De Radikale, Alternativet, SF, Venstre, Liberal Alliance, Konservative og Socialdemokratiet om, at der aldrig skal udskrives en dansk afstemning om udmeldelse af EU.
“Det er fuldkommen uhørt, at politiske partier og folkevalgte politikere vil forhindre den danske befolkning i at blive hørt på den her måde. Det er dybt problematisk for det danske folkestyre.”
Rina Rionja Kari, MEP for Folkebevægelsen mod EU
Efterfølgende har Alternativet dog meldt ud at man ikke vil forhindre en folkeafstemning, ligesom Statsminister Lars Løkke Rasmussen har taget afstand fra Østergaards udmelding. Dertil har talrige vrede debattører også angrebet forlaget på de sociale medier og avisernes debatsider.
Partier ude af trit med befolkningen
Rona Ronja Kari, der er medlem af EU-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU, stiller sig også meget kritisk over for forslaget.
”Det er fuldkommen uhørt, at politiske partier og folkevalgte politikere vil forhindre den danske befolkning i at blive hørt på den her måde. Det er dybt problematisk for det danske folkestyre. Ikke mindst fordi de nævnte partier jo ofte er helt ude af trit med de danske vælgere, når det gælder EU,” siger hun.
Rina Ronja Kari mener, at dette initiativ kun understreger, at der er meget langt mellem de politiske partier på Christiansborg og den danske befolkning.
”Vi har set adskillige gange, at politiske partier – herunder De Radikale – har anbefalet at overdrage mere og mere af den danske selvbestemmelse til EU. Men befolkningen er gentagne gange gået imod politikerne og har stemt nej. Vi så det senest i december 2015, hvor alle disse partier anbefalede et ja til at afskaffe Danmarks retsforbehold. Alligevel stemte et flertal af danskerne stik imod politikernes anbefalinger,” påpeger hun.
Politikerne vil umyndiggøre vælgerne
”Politikerne er valgt til at varetage borgernes interesser, ikke til at sætte befolkningen uden for indflydelse. Det her er udtryk for de værste elementer i den politiske kultur på Christiansborg, hvor studehandler og korridoraftaler overtager reelle og gennemsigtige demokratiske processer. Desværre sker det oftere og oftere, at man støder på denne type politiske arrogance og magtfuldkommenhed, når det gælder EU,” siger Rina Ronja kari.
Ifølge Rina Ronja Kari, så er Morten Østergaards og De Radikales initiativ et udtryk for en komplet misforståelse af hvilket mandat politikerne egentlig bør have.
”Resultatet er altså, at politikerne vil umyndiggøre befolkningen og sætte dem uden for indflydelse, som om de var børn. Morten Østergaards udmelding er udtryk for en dybt problematisk tankegang. Det ikke er så mærkeligt, hvis folk får politikerlede af den slags.”