Folkebevægelsen i stor demonstration mod TTIP og CETA i Bruxelles
Folkebevægelsen mod EU deltog i gårsdagens store demonstration mod TTIP og CETA i Bruxelles, hvor tusindvis af demonstranter protesterede mod handelsaftalerne.
Folkebevægelsen mod EU satte handling bag ordene og deltog tirsdag den 20. september i en massiv protestdemonstration mod TTIP og CETA i Bruxelles, hvor tusindvis af belgiske borgere viste deres utilfredshed med handelsaftalerne.
Det anslås, at omkring 10.000-15.000 modstandere af TTIP og CETA deltog i demonstration den 20. september for at vise deres utilfredshed med de omdiskuterede frihandelsaftaler.
“TTIP og CETA er uretfærdige handelsaftaler, der kun henvender sig til store virksomheder. Verden skal ikke kun styres af store virksomheder, som presser og udrydder mindre og lokale virksomheder, og til sidst ejer hele markedet. Det er ikke fair. Der skal være plads til alle – ikke kun dem med mange penge.”
Stop-TTIP demonstrant, Bruxelles
Demonstrationen var planlagt af adskillige organisationer, herunder Greenpeace, fagforeningssammenlsutningen European Public Service Unions (EPSU), der repræsenterer 8 millioner offentligt ansatte i Europa og den belgiske NGO Solidarité Socialiste, der arbejder for udvikling og demokrati, samt økonomiske og sociale rettigheder i Afrika, Latinamerika og Mellemøsten.
Folkebevægelsen mod EU deltog sammen med resten af GUE/NGL gruppen fra EU-parlamentet. Endelig deltog en lang række andre organisationer, foreninger og almindelige borgere.
Forskellige deltagere – samme bekymringer
Deltagerne udgjorde et bredt udsnit af den belgiske befolkning, og omfattede blandt andet landmænd, aktivister fra forskellige organisationer og almindelige borgere, som bar på hundredvis af bannere, skilte og flag med slagord og slogans mod handelsaftalerne.
Flere af deltagerne gav udtryk for, at deres bekymringer for konsekvenserne af frihandelsaftalerne var grunden til, at de havde valgt at deltage i demonstrationen.
Belgiske borgere utilfredse med uigennemsigtighed
De belgiske borgere lagde især lagt vægt på uigennemsigtigheden i forhold til TTIP og CETA, negative fødevare- og miljøpåvirkninger og ikke mindst det, at frihandelsaftalerne kun synes at være en fordel for store selskaber.
En deltager udtrykte sin bekymring for demokratiet således: “Gennem TTIP og CETA ofrer vi jo demokratiet til fordel for store virksomheder, og det er jeg imod. Dertil har både TTIP og CETA været meget svære at gennemskue. Fra toppen promoveres de to handelsaftaler kun som fordele, fordi det bliver billigere og toldfrit at handle visse steder. Til gengæld kommer der bare så meget andet dårligt med, som man selv skal sætte sig ind i.”
En anden deltager frygtede også de negative fødevare- og miljøpåvirkninger:
“Jeg vil ikke have hormonforstyrrende stoffer i mine produkter eller genmodificerede afgrøder i min mad. Det er hverken godt for miljø eller mennesker. Jeg frygter de konsekvenser, som TTIP og CETA vil få for sundheden, landbruget og ikke mindst for miljøet.”
Næste stop København
Belgien er det seneste land, der har lagt gader til til TTIP-protesterne. Den 17. september var over 300.000 mennesker på gaderne i Tyskland, og massive demonstrationer mod både TTIP, TiSA og CETA har de senere år fundet sted i både Frankrig, Tyskland, Spanien, Polen, Tjekkiet og Finland.
Efter en langsom opstart kommer turen nu også til Danmark. Der er planlagt demonstrationer imod TTIP og CETA i København både den 4. oktober og den 27. oktober.