FOA-formand tager afstand til almengørelse af overenskomster
Folkebevægelsens faglige udvalg har netop sendt et nyt nummer af deres nyhedsbrev på gaden. Heri er et uddrag af et interview, som FOAs forbundsformand Dennis Kristensen gav til Albertslund Nærradio sidste i august, hvor han kommenterer EUs betydning på arbejdsmarkedet og hvordan fagbevægelsen forholder sig til social dumping.
Nødderne skal vi knække selv
– Det er stærkt bekymrende, at EU nu ikke blot stiller krav til, hvad økonomien skal have som slutresultat, men også overfor nogle lande peger på, at et af redskaberne er at kigge på lønningerne, siger Dennis Kristensen i interviewet og tilføjer:
– Vi har en arbejdsmarkedsmodel, hvor det er arbejdsmarkedets parter, der suverænt afgør, hvad der skal være løn- og ansættelsesvilkår. Grundlæggende er den fælles melodi fra både fagbevægelse og arbejdsgivere, at det er os der afgør det. Det skal EU ikke blande sig i.
Nej til almengørelse
Dennis Kristensen mener heller ikke, at den danske arbejdsmarkedsmodel skal ændres med almengørelse af overenskomster.
– Det syntes jeg i den grad er i strid med vores aftalemodel. Jeg kan godt forstå, at byggefagene er stærkt presset. Men i mine øjne ligger løsningen ikke i, at man pantsætter den fri forhandlingsret på Christiansborg. Det vi har brugt 130 år på at opbygge af løn- og ansættelsesvilkår skal ikke med et pennestrøg bringes i fare af Folketinget eller Bruxelles, siger Dennis og tilføjer:
– Vores hovedopgave i fagbevægelsen er at skaffe rettigheder til medlemmerne ”“ ikke at administrere mindstebestemmelser der er fastsat på Christiansborg eller langt væk fra Danmark.
Læs hele artiklen – klik her!