FOA-formand om europagt: Træk i bremsen
Natten til lørdag blev eurolandenes statsledere enige om en ny såkaldt konkurrencepagt. Den fastholder målsætningerne om bl.a. løntilbageholdenhed og højere pensionsalder, som først foreslået af Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Frankrigs præsident Nicolas Sarkozy på et topmøde den 4. februar. Men den modererer metoderne, så de enkelte lande gøres ansvarlige for opnåelsen af målene.
Europagten er ikke spiselig, selvom nogle af Merkels og Sarkozys mest rabiate krav til lønkontrol er pillet ud efter pres fra bl.a. europæiske fagforeninger, mener det europæiske LO ”“ den europæiske faglige sammenslutning (EFS ”“ forkortet ETUC på engelsk). Den grundlæggende idé er stadig at presse alle medlemsstater til at føre en politik, som skal pressen lønnen ned, mener EFS’ formand John Monks og opfordrer til markering af utilfredsheden. EFS starter med aktioner i morgen i Rumænien, og fortsætter i næste uge i Paris, Amsterdam, Bruxelles og London.
I Danmark erkender FOAs forbundsformand Dennis Kristensen, at Europa er nødt til at gøre noget ved krisen. Og han er klar over, at formuleringerne om løntilbageholdenhed og højere pensionsalder især er tiltænkt situationer, som dem Grækenland og Irland er kommet i.
– Men jeg fornemmer, at der er en alvorlig risiko for, at de skal bruges i andre sammenhænge, siger Dennis Kristensen i dag til Nyt fra EU-fronten.
– Da vi kom med i det europæiske fællesskab, fik vi at vide, at skat, socialpolitik og forholdene på arbejdsmarkedet var vores egne anliggender. Nu får EU virkemidler på disse områder. Set i det lys syntes jeg, at Danmark skal trække i håndbremsen.
Læs mere hos bl.a. Fagbevægelsen mod Unionen ”“ klik her!