Flere eks-kommissærer får dobbeltløn
Øverst på listen over bedst betalte eks-kommissær er tidligere kommissær for det indre marked Charlie McCreevy og tidligere fiskerikommissær Joe Borg.
McCreevy blev, efter han stoppede som kommissær i februar 2010, medlem af bestyrelsen for flyselskabet RyanAir, en position med en estimeret årsløn på op til 47.000 euro eller 352.500 kr. Alligevel modtager han stadig godt 11.000 euro ekstra fra EU-kommissionen.
Det samme gælder den tidligere fiskerikommissær, Joe Borg, der i nu arbejder for Fipfra, en lobbyvirksomhed, der arbejder med maritime emner. Det rapporterer Financial Times i Tyskland.
Kommissionen såkaldte overgangsordning er opbygget således, at de tidligere kommissærer får udbetalt et tilskud i tre år, hvor summen svare til et sted mellem 40 og 65 procent af grundlønnen for en kommissær.
– Dette er for at hjælpe tidligere kommissærer i overgangen tilbage til arbejdsmarkedet, har en talsmand for kommissionen udtalt til Financial Time i Tyskland.
Både den Litauiske præsident, som forlod Kommissionen i juli 2009 og Franco Frattini, italienske udenrigsminister siden maj 2008, er også begge på Kommissionens lønningsliste. To medlemmer af EU-parlamentet, Danuta Hübner og Louis Michel, begge tidligere kommissærer, for henholdsvis Polen og Belgien, modtager også overgangsydelsen fra Kommissionen.
De mange ansættelser af tidligere kommissærer i den private sektor, er blevet mødt med kritik fra mange sider. En række NGO’er har derfor lanceret en underskriftindsamling, hvor de beder Kommissionens formand om at indføre en treårig karantæne-periode, hvor kommissærerne ikke kan blive ansat i lobbyvirksomheder.
– Mange af disse sager, såsom Charlie McCreeys skift til RyanAir and Meglena Kuneva’s skift til BNP Paribas giver anledning til alvorlige bekymringer. Ved at lancere hans eget lobby konsulentfirma overtræder Verheugen (den tidligere Erhvervs-og Industrikommisær red.) groft reglerne, skriver ALTER-EU på deres hjemmeside.