fbpx Skip to content

Finanslov 2013 efter EU’s stramme linie

Finansminister Bjarne Corydon har præsenteret et forslag til finanslov for 2013 med bl.a. nedskæringer på hjemmeservice til pensionister, nulvækst i offentligt forbrug (omkring 1000 statsansatte er i forvejen blevet fyret siden regeringen kom til) og en stram linje, der halverer statens budgetunderskud fra 73,5 milliarder kroner i år til 36,5 milliarder kroner i 2013. Hvis det går som dermed budgetteret, vil budgetunderskuddet i 2013 blive på mindre end 3 pct. af bruttonationalproduktet (BNP), som euro-reglerne kræver og EU direkte har ønsket af Danmark. Til gengæld er det begrænset, hvad der gøres for beskæftigelsen.

”Det er naturligvis positivt, at statsunderskuddet falder drastisk. Det er også positivt, at regeringen igen forventer stigende vækst. Men der mangler desværre en kobling til de titusinder, der står over for at dumpe fra A- til B-holdet. Desværre er der i regeringens udspil ingen hjælp at hente. Det er i bund og grund uansvarligt,” mener forbundsformand Dennis Kristensen fra FOA.
”De ledige må nu igen håbe på et mirakel. Her er der brug for en rigtig kick-start. En kick-start, hvor der er job, uddannelse og muligheder for blandt andet de 2700 FOA-medlemmer, der står til at ryge ud af dagpengesystemet i starten af 2013. Vi havde også håbet på et nyt fokus på den offentlige sektor. Der er de sidste to år skåret 37.441 job i kommuner og regioner. Det betyder ringere service, dårligere velfærd og længere ventetider. Der er jo i virkelighedens verden masser af job her til de mennesker, der i dag står til at miste deres forsørgelsesgrundlag.”

Fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) er reaktioner i helt entydige. I den officielle pressemeddelelse roser direktør Lars Andersen finanslovsforslaget for at have ”et vigtigt fokus på unge, uddannelse og vækst”. Han erkender dog: ”Med henstillingen fra EU er det dog begrænset, hvad der kan gøres rent finanspolitisk”.
I Information udtaler Aes chefanalytiker Frederik I. Pedersen: ” Vi så helst, at man ikke strammede finanspolitikken så meget til næste år. I stedet skulle man vente, indtil krisen var vendt. Men hvis det er EU’s vilkår, så må man agere derefter.”
”Det er ærgerligt, at finansloven mangler reelle vækstinitiativer i en tid med stigende ledighed”, siger cheføkonom Mads Lund Hansen fra tænketanken CEPOS desuden i 24timer.dk.

– Finanslovsforslaget bekræfter desværre, at regeringen i høj grad lader EU lægger linjen for finansloven. De arbejdsløse og pensionisterne ser ud til at skule betale prisen. Danmarks økonomiske politik bør indrettes efter det danske samfunds behov ”“ ikke efter euro-regler og taktstok i Bruxelles. Især ikke når danskerne stemte nej til euroen i 2000 og fortsat ikke vil tilsluttes euro-projektet, udtaler Rina Ronja Kari, som er talsperson for Folkebevægelsen mod EU.
– Men vi savner én besparelse: Regeringen vil sende 20,3 milliarder kroner til EU i 2013. Det 700 millioner kroner mere end budgetteret i finansloven for i år. I stedet for at tale om en rabat på én milliard på den konto, kunne regeringen gå efter 100 pct. rabat og få omkring 10 milliarder kroner mere at gøre godt med på kommende finanslove, når man modregner, hvad EU giver tilbage til Danmark.


Læs mere hos bl.a.:
FOA ”“ klik her!

Information ”“ klik her!

Finansministeriet ”“ klik her!

Back To Top